Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.7.14 / dotaz č. 49424
Dotaz:

Dobrý den. Dělám předsedu zahrádkářské osady a chtěl bych se vás dotázat.
1) Je nutná revizní zpráva elektroinstalace u chatek kde jsou podružné elektroměry.Chatky jsou 4x4m.
2) Jak je dlouhá platnost revizní zprávy u těchto chatek.
3)Převážná část elektroinstalace je v hliniku musí být v mědi?
Děkuji za odpověď
Děkujeme za polžení dotazu a vyjádříme se jednotlivě k vašim otázkám:

ad1) Ano je nutná, podle ČSN 331500 je výsledkem revize potvrzení skutečnosti, že daná elektrická instalovaní zařízení jsou schopna bezpečného provozu. Z toho vyplývá, že nezáleží na umístění elektroinstalace, na konkrétním zapojení, ale pokud je elektroninstalace připojena k elektrické distribuční síti, třebas přes podružný elektroměr, může takto připojená elektrická energie vyvolat jistá provozní nebezpečí a ohrožení života, která jsou proto předmětem revizní zprávy. Ta musí býti udělena, a to i opakovaně, pro veškerá elektrická připojená zařízení, která mají býti provozována.
ad 2) Platnost revize závisí na druhu prostředí, a vyjma nebezpečných prostředí, se její délka pohybuje mezi 4 až 5 lety. Pak musí býto provedena tzv. opakovaná revize.
ad 3) Provedení elektroinstalace jestli má být v hliníku nebo mědi není důležité a z hlediska předpisů existuje rovnost obou variant. Hliník je lacinější, proto se zpravidla používá u větších a delších vedení, avšak má větší měrný odpor a tím i větší přenosové ztráty teplem. Měď je o poznatek dražší, v současné době je však více rozšířena protože má menší měrný odpor a nemá takové problémy s přechodovými odpory při zapojování přístrojů. Naproti tomu hliník tzv. "teče" a musí se po určité době dotahovat přípojnicové šrouby na zajištění kvalitního kontaktu s vodičem.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Legislativa
tisk