Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.7.14 / dotaz č. 49459
Dobrý den,

když se pronajímají jednotlivé objekty (budovy) průmyslového areálu, které nemají vlastní vytápění – nájemci používají přímotopy apod., potřebuje vlastník budov k pronájmu Průkaz energetické náročnosti budovy? Potřebuje vlastník Průkazy energetické náročnosti budov při prodeji areálu?
Jsou nějaké sankce za nesplnění těchto povinnosti?



Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

poslední novelou zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, je definována povinnost pořízení průkazu energetické náročnosti. V tomto případě je nutné se řídit ustanovením § 7a, odst. 5 který říká, že u průmyslových a výrobních provozů, dílenských provozoven a zemědělských budov se spotřebou energie do 700 GJ za rok, se nevztahuje povinnost zajistit zpracování průkazu energetické náročnosti.
Pokud by spotřeba energie vašeho provozu byla vyšší než 700 GJ za rok, pak máte povinnost zpracovat průkaz energetické náročnosti jak při pronájmu budov, tak při prodeji budov či areálu. Od 1.1.2016 je tato povinnost navíc i při pronájmu ucelené části budovy.
Co se týče sankcí, tak za nesplněním povinnosti podle §7a odst. 2 (povinnost zpracovat průkaz při pronájmu či prodeji budovy) se vlastník budovy dopouští přestupku podle §12 odst. 1 bod h), za který lze uložit pokutu do 100 000 Kč.

Hezký den.
Odpovídá:  Bc. Karel Kremláček* - EKIS RENVODIN-ŠAFAŘÍK tisk