Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.8.14 / dotaz č. 50605
Dobrý den,
potřebujeme poradit se zeteplením mansard, které budeme provádět zároveň s výměnou (opravou) střechy. Stavební firma nám navrhla použít k zateplení vatu FKD, ale rádi bychom při rekonstrukci preferovali přírodní materiály s co nejnižším dopadem na ŽP (pokud to bude v daném případě vhodné, ne za každou cenu). Bylo by vhodné použít k zateplení izolaci z ovčí vlny? Jaká by pak měla být skladba vrstev? Zeď (cihla, 30 cm), dřevěný rošt, vlněná izolace (jaká tloušťka???), krytina? Nebo i folie - kde a jaká? Má použití izolace z ovčí vlny nějaká specifika, na která bychom měli firmu upozornit (firma s alternativními materiály zkušenost nemá)? Ještě doplním plánovaný stav zateplení budovy po rekonstrukci:
1. přízemí - 50 cm zdi (cihla), bez zateplení
2. patro - část 50 cm zdi (cihla), bez zateplení + část 30 cm zdi (cihla) a zateplená mansarda
3. střecha - bez zateplení, zateplená podlaha na půdě.
Děkuji za Váš názor.
Dobrý den,
mimo minerální a sklené vaty se jako zateplovací materiál také používá ovčí vlna. Pokud chceme tyto zateplovací materiály porovnat, musíme znát jejich technické parametry. Především je to součinitel tepelné vodivosti λ, který určuje kvalitu tepelně izolačního materiálu. Běžně se tyto hodnoty pohybují v rozmezí 0,037-0,044 W/m.K (čím je hodnota nižší, tím materiál lépe izoluje). Z toho plyne, že pokud má vlna či vata stejný součinitel tepelné vodivosti λ, bude mít při stejné tloušťce stejné tepelné ztráty a je jedno, jaký vybereme. Také mi nejsou známé skutečnosti, které by měly výrazně rozdílný dopad na životní prostředí.
Orientační údaje k Vaší plánové rekonstrukci:
2.patro-cihla by měla být zateplena cca 10 cm zateplovacího materiálu,
3. podlaha na půdě -sice neuvádíte složení, ale obvykle vychází tloušťka materiálu 20-30 cm.
Samozřejmě jsou zde další kriteria jako je cena, dodavatelé a podmínky realizace. S tím úzce souvisí návrh stavební firmy. Ta by Vám měla předložit nejen návrh ceny, ale detailní návrh technický, tj. výběr materiálu, volbu tloušťky, nové složení konstrukce. Návrh by také měl obsahovat technickou specifikaci zvoleného materiálu a splnění požadavků stávajících platných norem (především ČSN 73 0540-2/2011).
Děkuji za dotaz