Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.9.14 / dotaz č. 51259
Dobrý den mám dotaz ohledně větrání podlah s využitím systému Iglu. rekonstruuji rodinný domek, nepodsklepený cca 27 m délka a cca 8 m šířka-klasické venkovní stavení, kde navazovala na obytnou část část hospodářská. Dům je v přední části s podlahou cca 0,8 nad úrovní terénu zadní část pozvolna cca na úrovni terénu až cca 0,3 pod terénem. stavba je z tzv.vepříků kombinace se zdivem z cihel a kamenů. rozhodl jsem se odkopat podlahy cca 50 cm pod práhy a po celé ploše využít Iglů cca 10 neno 15 systém s tím, že vepředu budovy budou na fasádě 4 nasávací otvory průměr cca 100mm a v zadní části domu 4 výdechy 100mm vytažené na půdu pod střechu aby vznikl komínový efekt. Mám dotaz zda musím probourávat základy vnitřních příček pro prostupy vzduchu nebo bude stačit plocha mezi 3 navazujícími místnostmí vždy v šíři dveří tedy cca 0.9m? Dále bych si Vás dovolil požádat o radu skladby podlahy. můj návrh je Iglů-5-7cm beton s kari sítí-následně extr.polystyren 10 a 5 cm ve dvou deskách překrývající se(kterými povedu sítě vč.el( a následně finální beton-tam kde bude podlah.topení slabší vrstva a ostatní již beton pod konečnou povrchovou úpravu.Mohli byste mi poradit zda je to takto správně a zda mám vkládat ještě mezi vrstvy izolační folii a případně zda okolo zdí dávat nad Iglů nějakou izolaci po obvodu? případně mi popsat skladbu podlahy?
Předem děkuji
Dobrý den,
Systém iglů, který popisujete, byl již používán poměrně dlouhou dobu, vždy se však s ním řešila situace zvýšené vlhkosti nebo v současné době i zvýšení koncentrace radonu v oblasti. Vzniklá dutina dokonale odděluje stavbu od podloží, zpravidla nějakou tvarovkou a vytváří meziprostor, v němž se např. vlhkost v podobě vodní páry spojí s proudícím vzduchem a je odváděna mimo objekt, jak popisujete vhodným tlakem mimo objekt. Pokud tak dochází u rekonstrukcí, dochází zpravidla i k využití tohoto prostoru pro rozvody technických sítí, topení, apod. Ohledně proudění vzduchu by měl být prostup o šířce 0,9 metru dostatečný. Z hlediska skladby podlahy je nutné říci, že čím je pro odvádění vlhkosti a par větší proudění, tím více bude probíhat ochlazování podlahy odpařováním a bude nám podlahu ochlazovat. Podlaha se proto nebude chovat jako by byla na zemině, ale podle rychlosti proudění se bude spíše blížit charakteru venkovního nevytápěného prostoru, díky vzduchovému polštáři. Vzduch je sice dobrým izolantem, ale pouze při jeho nulovém pohybu, v opačném případě bude teplo z podlahy odváděné mimo objekt výdechy a proto se podlaha musí počítat v tomto případě jako standardní ochlazovaná plocha (stěna).
Při samotné knstrukci se podle použitých elementů pro stavební IGLU konstrukci musí zvolit i výška podkladového betonu, případně podsypu, protože se bude jednat o dílčí bodová zatížení, která musí být dimenzována podle budoucího možného provozování podlahy a tloušťky ramen použitých stavebních prvků systému iglů. Dimenzování výšky betonové vrstvy nad systémem iglů - tam je zapotřebí provést výpočet zatížení, popřípadě jak popisujete i vyztužení sítěmi. To vše v návaznosti na použité konkrétní elementy výrobce, toto musí spočítat projektant (statik). Celková tloušťka polystyrenu nejméně 12 cm.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Ostatní
tisk