Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.9.14 / dotaz č. 51324
Dobrý den,
jsem na začátku výstavby rodinného domu. Chtěl bych se poradit ohledně vytápění a ohřevu teplé vody.
RD má obdelníkový půdorys s rozlohou 120m2, z poloviny podsklepený, jednopodlažní. Dle původního návrhu mělo být vytápění pomocí kotle na tuhá paliva a plynového kotle s otopnými tělesy v každé místnosti. Po získání více různých informací, se nemohu rozhodnout jestli nevolit podlahové vytápění. Nevím co by to znamenalo z hlediska zdrojů tepla (kotel na tuhá paliva a plynový kotel). Dle dostupných informací musí být zařazen do systému akumulační zásobník teplé vody. Stejná soustava bude sloužit i k ohřevu teplé vody, lze využít stejný zásobník? Jak výkonná by měla být tato soustava? Dům bude vystaven z cihel KMB PROFIBLOK 300 a zateplen 200mm POLYST. Jaké výkony by měly být dostačující pro takovouto sestavu, jaká by měla být kapacita zásobníku a zda je toto řešení vůbec vhodné.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
v případě, jste zvolil systém KMBeta s 200 mm tepelné izolace a máte adekvátně tomu navrženy i zbývající konstrukce, zcela jistě se bude jednat o nízkoenergetický dům, tedy dům dle ČSN zařazený do této kategorie s měrnou potřebou tepla na vytápění pod 50 kWh/(m2.rok). Vhodný výkon kotle je bez výpočtu tzv. tepelných ztrát prostupem a větráním těžké odhadnout, ale podle podlahové plochy bych jej hádal někde kolem 6 kW (výkon potřebný k vytopení objektu při venkovní teplotě -15°C).
Projektant vytápění ještě k tomuto výkonu přidá tzv. zátopovou přirážku cca 20%.

Z pohledu plynového kotle je jedno jestli zvolíte podlahové vytápění nebo radiátory, vliv na provoz kotle to mít příliš nebude. Pro Váš objekt vzhledem k jeho nízké tepelné ztrátě bude vhodné navrhnout soustavu jako nízkoteplotní - např 45°/35° u podlahového vytápění ještě méně a lze využít v maximální míře výhod kondenzačních kotlů (čím menší teplota soustavy, tím bude účinnější).

Právě z těchto důvodů je problém s připojením kotle na pevná paliva, který by měl fungovat na podstatně vyšších teplotách, aby jednak dosahoval vysoké účinnosti a jednak se prodloužila jeho životnost. Pokud tedy trváte na kotli na pevná paliva určitě je nutné jej zkombinovat s akumulační nádrží. Výrobci doporučují navrhovat nádrž cca 100 l na 1 kW tepelné ztráty objektu - tedy ve vašem případě 600 l.
Kotel by měl mít v každém případě elektronickou regulaci tak, aby bylo možné řídit rychlost nabíjení nádrže.
Pomalé nabíjení zásobníku s kotlem s regulovatelným výkonem umožňují zmenšení velikosti zásobníku, menší počet zátopů.

Ohřev teplé vody je zcela oddělen od topné vody do soustavy lze jej řešit třemi základními způsoby:
- průtokový ohřev (had) v akumulační nádrži topné vody pro vytápění - obecně nejméně komfortní na množství teplé vody;
- vnořený zásobník (plovoucí) v akumulační nádobě
- samostatně stojící zásobník teplé vody

Častěji se podobné systémy navrhují v kombinaci elektro + kotel na pevná paliva, kdy získáte navíc zvýhodněnou sazbu na elektřinu a ušetříte za plynovodní přípojku. Kombinace plyn + kotel na pevná paliva nevychází příliš ekonomicky.

Přeji hezký den

Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor č. 0997





Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA
Téma:  Vytápění
tisk