Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.9.14 / dotaz č. 51699
Dobrý den,
zakládám firmu a vybírám vhodný objekt na provoz. Jedná se o truhlářkosu dílnu. Vybral jsem starší objekt v areálu bývalé továrny. Prpostor je o rozloze: hlavni 268m2 - druhá místnost cca 30m2 a kancelář 16 m2. mmax. výska 4.30m. Ve stropě jsou světlíky. Pro provoz v zimních měsících je potřeba prostor vytápět/temperovat. Dokážete mi poradit, jaké jsou možnosti, případně jak mám spočítat náklady, nebo kam se mohu obrátit? Předem moc Děkuji.
Vážený pane,
velmi zhruba lze odhadnout ztrátu vašeho objektu na 30 až 40 W/m3, tedy cca na 54 kW. Při vytápění objektu na +15 °C bude spotřeba cca 120 tis. kWh.
Pozor, jde o velmi hrubý odhad. Doporučuji vám kontaktovat odborníka, který vám provede přesnější výpočet, který bude vycházet ze skutečných podmínek - z čeho je objekt postavený, velikost oken, intenzita větrání, doba provozu atd.

Náklady na vytápění si můžete porovnat třeba zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info

Předpokládáme, že alespoň z části budete topit odpadním dřevem, podle toho je také vhodné zvolit kotel.
Pravděpodobně mnohem vyšší náklady budete mít na elektřinu - osvětlení, pohon strojů, větrání. Zvažte i tedy vlastní zdroj elektřiny - kogenerační jednotku, která vyrábí jak teplo, tak elektřinu, nebo fotovoltaickou elektrárnu.

Přejeme hodně úspěchů!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk