Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.9.14 / dotaz č. 51892
Dobrý den,
potřeboval bych poradit.
V 2012 jsem udělal izolaci zdiva starého domku z nerezových plechů a v 2013 jsem udělal zateplení zdiva vatou.
Po půl roce se mi uvnitř místnosti začaly dělat nepravidelné fleky na zdi viz. foto.Tyto fleky v místnosti se nikdy netvořily a místnost je denně větrána.
Může mi někdo poradit jestli se s tímto problémem někdo setkal?
Poradí mi někdo co to je?
Dejte mi vědět na jaký email mám Vám zaslat slíbené foto.

Děkuji.
Vážený pane,

děkujeme za dotaz do internetové poradny i-EKIS a také za zaslání snímků inkriminovaného zdiva.

Diagnostika problému takto „na dálku“, byť z fotek, není snadná, ale pokusím se alespoň v základních rysech naznačit možné problémy. Pokud byl objekt důsledně podřezán a vložená hydroizolační vrstva (z nerezových plechů) byla bez jakýchkoliv závad, můžeme vyloučit případné problémy se vzlínáním vlhkosti ze základů do obvodového zdiva.

Pokud je obvodové zdivo zatepleno minerální vatou, a je dostatečně vyřešen přechod (tepelně-izolační přechod) na podezdívku (sokl) – tedy, že je sokl dostatečně zateplen, tak bychom mohli vyloučit i možnost tepelného mostu, který by mohl ochlazovat část konstrukce, a na vnitřním povrchu by mohlo odcházet ke kondenzaci. U obvodových konstrukcí, které nemají dostatečný tepelný odpor, je to obvyklý problém, ale pokud je zatepleno, tak by ten problém nastávat neměl. Charakter skvrn na zdivu přímo nenaznačuje, že by se jednalo o problém tepelného mostu.

Otázkou ještě je, zda nemůže vlhkost vzlínat z konstrukce podlahy do spodní části obvodového zdiva. Ovšem pokud uvádíte, že je dům kvalitně podřezán až pod úroveň podlahy a podlaha je správně provedena včetně hydroizolace, neměla by se tam vlhkost dostávat. Předpokládám, že můžeme vyloučit i možnost, že se do zdiva dostává vlhkost jiným způsobem, například z netěsných odpadů, rozvodů vody apod.

Když to shrnu, tak dvě nejpravděpodobnější příčiny obdobných problémů můžeme s určitou dávkou jistoty vyloučit. Jestliže problém se vzlínáním vlhkosti byl vyřešen v roce 2012 a rok poté bylo řešeno vnější zateplení minerální vatou, nelze zcela vyloučit, že ještě ve zdivu byla zbytková vlhkost, která díky vnější břízolitové omítce (která pod zateplením zůstala), jenž má vyšší difúzní odpor než vápenná omítka, vystupuje ze zdiva na vnitřní straně obvodové zdi, která má na svém povrchu pravděpodobně vápennou omítku.

Další možnost, která mě napadá, že teplota vnitřního povrchu zdiva pod postelí, kde je minimální proudění vzduchu, klesá natolik, že zde dochází ke kondenzaci vlhkosti ve zdivu, která pak v letních měsících může zase vysychat (dovnitř nikoliv směrem ven, kde je břízolitová omítka) a vytvářet obdobné skvrny resp. vápenné výkvěty pod malbou.

Jak jsem už uváděl, není diagnostika problému na dálku tím nejlepším. Navrhuji proto počkat, jak se to bude dále chovat a zda bude docházet k ústupu nebo naopak prohlubování problémů. Je možné, že problém časem zmizí a projevy ustoupí. Doporučuji další vývoj sledovat, a pokud je to možné, občas i fotograficky zdokumentovat (včetně data záznamu) a za nějakou dobu se k tomu vrátit.
Nelze však vyloučit, že je tam ještě nějaký jiný problém, ale to by pak vyžadovalo osobní prohlídku problémového místa.

Pokud byste chtěl konzultovat problém osobně, je možné v poradenském středisku vždy v pondělí a středu od 13:00 do 17:00 hodin.


S pozdravem

Ing. Libor Lenža, poradce
Regionální energetické centrum, o. p. s., Valašské Meziříčí
EKIS MPO
Odpovídá:  Ing. Libor Lenža* - EKIS Valašské Meziříčí
Téma:  Ostatní
tisk