Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.10.14 / dotaz č. 52538
Dobrý den
Chystám projekt pasivního domu z VPC a rozhoduji se mezi způsobem vytápění teplovzdušným nebo teplovodním podlahovým (rekuperace bude zvlášť). Ne snad z pohledu kilowattů a korun, ale z pohledu užitných vlastností, komfortu a působení na lidské tělo.
Vím, že levnější, pružnější a v PD asi dostačující je teplovzdušné vytápění.
Ale pocitově se mi zdá sálavé podlahové topení příjemnější (není rozdíl teplot), zdravější (neproudí vzduch a prach) a do cihlového domu vhodnější (akumulace, zhodnocení novostavby) než proudění teplého vzduchu.
Existuje nějaký parametr, vlastnost nebo zkušenost, která by mě dokázala naklonit na jednu nebo druhou stranu?
Děkuji
Vážený pane,
máte pravdu, ve správně navrženém pasivním domě postačí pouze teplovzdušné vytápění. Díky dobře izolovaným konstrukcím a kvalitním oknům je povrchová teplota stěn i prosklení vyšší, takže výsledná pocitová teplota je lepší i při nižší teplotě vnitřního vzduchu. Na rozdíl od straších domů zde téměř není "studené sálání" které je nutné odstiňovat sálavým zdrojem (radiátory, kamna atd.).
Přesto kvůli komfortu si mnoho lidí podlahové vytápění pořizuje. Jeho nevýhodou je horší regulovatelnost. Hmotu podlahy také nemůžete využít pro akumulaci tepelných zisků třeba z oslunění, proto není vhodné dávat ho k velkým oknům, kudy do domu dopadá sluneční teplo.
V pasivním domě se určitému proudění vzduchu nevyhnete, protože máte instalované větrání. Vzduch je ale filtrován, takže prašnost v pasivním domě je výrazně nižší, než v "obyčejném" domě. Větrání zvyšuje hygienu a komfort bydlení, je vhodné do každého domu, nejen do pasivního.

Centrum pasivního domu pořádá "dny pasivních domůí", kdy můžete navštívit různé existující domy a přeptat se uživatelů na zkušenosti. Nejbližší bude v listopadu:
http://www.pasivnidomy.cz/akce/dny-pasivnich-domu-613/510

Bydlení v pasivním domě si můžete vyzkoušet třeba v penziónu v Hostětíně nebo ve Studenci:
http://hostetin.veronica.cz/ekopenzion
http://www.pasivnipenzion.cz/Doma.html

Je možné také vyzkoušet si na několik dní celý pasivní dům v rakouském Großschönau kousek od hranic s ČR, na výběr je jich několik různé konstrukce:
http://www.probewohnen.wvnet.at/page.asp/3195.htm

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný