Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.10.14 / dotaz č. 52776
Dobrý den,
Mám postavený dům z cihel heluz 44sti.
Nyní přišlo na fasádu, chtěl bych dům ještě zateplit a tím snížit i náklady na vytápění. Dům vytápím dřevoplynem + aku nádrže. Kombinací podlahovka radiátor.
Nevím jestli zvolit polystyren popřípadě jaký nebo fasádní vatu a jakou sílu izolantu.

Děkuju.
Vážený pane,
cihly Heluz 44sti jsou již natolik dobře izolující systém, že zpravidla není výhodné je dále zateplovat a výrobce to ani nedoporučuje. Souvisí to jednak s tím, že pro dosažení znatelného snížení prostupu tepla je třeba poměrně silná vrstva tepelného izolantu. Například při použití té vaší cihly má stěna (s obvyklou perlitovou omítkou zvenka) součinitel prostupu tepla přibližně 0,21W/(m2.K).Dalo by se diskutovat o tom co znamená "znatelné snížení prostupu tepla", nicméně z mého pohledu je to řekněme snížení na polovinu. To lze v tomto případě dosáhnout například přidáním 18cm šedého pěnového polystyrénu.Tím vzroste tloušťka stěny na více než 60cm, což je už poměrně dost. Pokud nejsou okna vsazena ve vnějším líci stěny, budou dost "utopená".Je zde ovšem ještě další problém a tím je riziko vlhkosti kondenzace ve té cihlové stěně. Při těch výše zmíněných 16cm izolace bude teplota na rozhraní cihly a izolace někde mezi 4 až 5°C při venkovní teplotě -15°C a vnitřní 20°C. V cihelném zdivu tedy bude docházet ke kondenzaci vlhkosti. Zda to bude vadi nebo ne je třeba ověřit podrobným výpočtem; rozhodně je to ale jev, kterému je lepší se vyhnout. Pokud se tedy chcete vyhnout kondenzaci, je třeba použít nějaký propustnější izolační materiál.Lze použít například minerální vatu nebo možná Baumit Open a pochopitelně také vhodnou dostatečně difúzně otevřenou omítku a tmely- prostě vhodný zateplovací systém s garantovanými vlastnostmi u něhož lze výpočtem ověřit, že ke kondenzaci nebude docházet, nebo, že bude tak malá, že nebude vadit. Tyhle systému jsou pochopitelně dražší. Tím se dostáváme k nejdůležitějšímu problému a to je doba návratnosti zateplení.Čím menší je původní tepelná ztráta domu, tím menší je i roční úspora tepla a tím delší je návratnost. Pokud byste topili elektřinou tak by to možná vyšlo, nicméně při topení relativně levným dřevem bude návratnost
nejspíš velmi dlouhá (delší než životnost té izolace). To je také třeba spočítat než se rozhodnete zda izolavat nebo neizolovat. Tento druh posouzení dělá např. EKOWATT (Energeticko-ekonomická optimalizace budov http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov).Nevím jak vypadají okna, půda resp. střecha nicméně možná by byla určitá šance na takové snížení potřeby tepla, že by bylo možné dosáhnout na dotaci z programu Zelená úsporám. Tato možnost by se mohla prozkoumat při té optimalizaci.
Docela pěkně je problém zateplování stěn z cihelných bloků, které nejsou výrobcem určeny k zateplení najdete na http://www.zatepleni-fasad.eu/vse-o-zatepleni/jak-zateplit-heluz-44-sti/ . Jednoduše řečeno, pokud při stavbě uvažujete s dodatečnou tepelnou izolací tak je třeba dělat stěnu co nejtenčí (kolik statik povolí) a vrstvu vnější izolace co nejsilnější (nejlépe rovnou na úroveň nízkoenergetického nebo pasivního standardu).Domy, které mají relativně dobré tepelné vlastnosti se dodatečně zateplují již mnohem obtížněji.

S pozdravem Mgr.F.Macholda a K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk