Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.10.14 / dotaz č. 52947
Dobrý den,
hledám optimální metodu zateplení rodinného domku. Aktuálně není zateplen vůbec, konstrukce zdiva je cihlová v tloušťce 300mm.
Pokud se moje zcela laické výpočty nemýlí, měli bychom se na přijatelnou tepelnou ztrátu dostat při použití 200mm minerální vaty 0,037 W.m-1.K-1 (Plocha fasády cca 100m2, plocha oken cca 14m2). Otázkou je, co si počít s kondenzací - můžete mi v tomhle odledu poradit? Předem děkuji...
Vážený pane,
pokud se použije pro zateplení minerální vata tak to zda muže dojít ve skladbe steny (v tomto případě v té vatě) ke kondenzaci závisí zcela na tom jaký je difúzní odpor (schopnost propouštet vodní páru) té omítky na vnejším povrchu. Pokud se použije certifikovaný zateplovací systém a udělá se to správně, tak by k tomu nemělo docházet. Pokud byste použil šedý pěnový polystyrén,který má o trochu lepší tepelně-izolační vlastnosti, mohl byste mírně snížit tloušťku vrstvy (zhruba na 18cm) a nebezpečí kondenzace by pak vůbec nehrozilo (rosný bod je ve vrstvě izolace a polystyrén má mnohem větší difůzní odpor pro vodní páru než minerální vata takže kondenzace je v tomto případě nevýznamná.Minerální vata má výhodu v nehořlavosti a trochu lepší zvukové izolaci. Trochu hůře se s ní pracuje a kvalitní zateplovavcí systém s minerální vatou bývá dražší. Předpokládám, že budete také řešit zateplení stropu respektive střechy; zde je důležité navázat zateplení tak aby nevznikaly tepelné mosty. Největší problém s tepelnými mosty pak bude asi u základů respektive sklepa. Pokud je to jen trochu možné tak je dobré zateplit zdivo pod úroveň terénu a pokud je tam sklep tak zateplit strop sklepa (viz např. http://www.izolace-info.cz/aktuality/?nid=8709-dodatecna-izolace-sklepnich-sten.html#.VEo4IkDq1sB).

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk