Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.14 / dotaz č. 53555
Dobrý den,

projektuji BD, kde celé přízemí bude slouzit jako garaz. Garaz bude uzavíratelna pomoci garazovych vrat a bude zde instalováno mechanicke odvetravani. Otazka je, jestli je vyhodnejsi zateplit cele prizemi ci pouze strop mezi garazemi a obytnou částí. Aby nasledne nenastal problem pri zpracovani energetickeho stitku ci byly tep. ztraty dosti odlisne.
Predem dekuji za odpoved.
Vážený pane kolego,
doporučuji navrhnout garáž jako nevytápěný prostor a izolovat stěny a strop mezi garáží a vytápěnými prostory. Bude to efektivnější a příjemnější pro uživatele - stěny a podlaha ke garáži budou teplejší.
Pokud byste garáž vzal jako temperovaný prostor, můžete mít problém najít vhodná vrata, která by vyhověla požadavku na výplň otvoru dle ČSN 730540 U= 3,5 W/m.2.K

PENB hodnotí budovu přes průměrný součinitel prostupu tepla, takže vyhovovat mohou obě varianty - záleží jaké konstrukce navrhnete u dalších částí domu. Připomínám, že hodnocení se provádí pro referenční budovu (která má všechny konstrukce takové, že vyhovují požadavku normy), se zpřísněním o 20%. Tj. pokud všechny konstrukce vámi projektovaného domu budou pouze splňovat požadavek normy, pak dům jako celek nevyhoví.

Přeji hezký den!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk