Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.12.14 / dotaz č. 53988
Dobrý den. Chtěl bych Vás požádat o radu jak zateplit podlahu v byte v přízemí nad sklepem. Mezi sklepem a bytem je skladba podlahy beton síla cca 6cm s betonovými žebry zásip škvárou cca 10 cm s dřevěnými polštáři na kterých jsou přibytá prkna. Podlahu v bytě mám v plánu vybrat až na betonovou desku, poté položit polystyren 5 cm a zhotovit buď betonovou nebo anhydrydovou podlahu. Ze strany sklepa zateplit polystyrenem síla 10cm nebo vatou - nevím kdo určuje kvůli požárnímu hledisku jaký material zvolit. Při takové skladbě podlahy si nejsem jist jak bude probíhat kondenzace ve skladbě podlahy. Dekuji za odpověď.
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na zateplení podlahy uvádím:
Po odstranění zásypu podlahy můžete pro tepelnou izolaci ze strany bytu využít uvolněných 10 cm. Tyto můžete využít buď Vámi uvedeným způsobem, nebo použít tepelné izolace vyráběné právě pro použití k tepelné izolaci podlah, to je na př. extrudovaný polystyren typu XPS- Styrodur dodávaný pod obchodním názvem Styrotrade EPS 100 Z 100 mm, určený pro běžně zatížené podlahy. Případně o tloušťce 60-80 mm a na povrchovou vrstvu použít např. OSB desky, plovoucí podlahu, nebo jinou nášlapnou vrstvu.
Ze strany sklepa postačuje běžný fasádní polystyren EPS, nebo lepší šedý polystyren Neopor s lepším součinitelem prostupu tepla. Tento sám působí jako tepelná izolace a zároveň jako izolace proti vlhkosti. Pokud by se ve sklepě projevovala vyšší vlhkost, pak mezi tepelnou izolaci a betonovou konstrukci stropu vmístit hydroizolační folii. Vždy zabránit pronikání vlhkosti do konstrukce stropu. Tepelná izolace by měla splňovat požadavek normy ČSN 73 0540-2, na součinitel prostupu tepla mezi vytápěným prostorem a prostorem sklepa (nevytápěným příp. temperovaným).

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk