Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.12.14 / dotaz č. 54398
Dobrý den.
Můžete prosím poradit? Jak je to s vytápěním v SVJ, kde máme individuální vytápění. Je nutné topit alespoň na nějaké minimum? Co dělat, když sousední byt v tomto období netopí a ještě k tomu větrá, má otevřená okna. Majitel se tam nezdržuje. El.hodiny má odpojené. Já tím pádem musím více topit. Přesto pociťuji neustále chlad. Předpokládám, že ani na samotnou nemovitost to asi nemá dobrý vliv - vlhko a chlad. Chrání mne v tomto případě nějak zákon a nebo to musí být uvedeno ve stanovách SVJ? A co když to tam není uvedeno?
Děkuji.
Vážená paní,
pokud se váš soused rozhodne netopit, nedá se s tím celkem nic dělat. Pokud v nevytápěném bytě nemrzne, nebo se nehromadí vlhkost, objektu to moc nevadí.
Existuje sice vyhláška která upravuje vytápění, ale ta je zaměřena spíše na to, jakým způsobem se do prostor dodává teplo. Pokud tuto dodávku někdo nevyužije, je to jeho věc.

Vyhláška č. 194/2007 Sb. uvádí:
"V průběhu otopného období jsou byty v době od 6.00 do 22.00 hod. a ostatní prostory v době jejich provozu vytápěny tak, aby dosažené průměrné teploty vnitřního vzduchu zajišťovaly výpočtové teploty vnitřního vzduchu stanovené projektem budovy."- viz §2 odst. 7
"Společné vytápěné prostory v obytných domech a nebytové prostory v bytových i nebytových budovách jsou v průběhu otopného období v době jejich provozu vytápěny tak, aby v nich byla zabezpečena výpočtová teplota vnitřního vzduchu stanovená projektem budovy." - viz §3 odst. 3

Váš problém se studeným sousedním bytem lze řešit vnitřním zateplením stěn vašeho bytu, případně domluvou se sousedem.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný

Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk