Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.12.14 / dotaz č. 54440
Zákon 406/2000 Sb. v §7a, odst.1 uvádí povinnost zajistit zpracování PEN pro užívané bytové domy nebo administrativní budovy. Jak to je u ubytovacích zařízení-hotely, hostely, penziony? V odst. 2 je pak stanovena povinnost pro zpracování PEN při pronájmu budovy. Zde jsou myšleny všechny budovy (vytápěné...) bez rozdílu? Poslední dotaz je na povinnost oznámit ministerstvu zpracování PEN a předložit kopii oprávnění... Kterému ministerstvu a v jakých lhůtách se toto má provádět-příp.kdo - zpracovatel, vlastník?
Děkuji za případnou odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.
K dotazu 1 - povinnost je definována pro „užívané bytové domy nebo administrativní budovy“. Tím jsou definovány určité kategorie budov, kterých je jinak více a je to obsahem jiných předpisů, např. TNI 73 0331. Budovy pro ubytování a hotely jsou jiná kategorie, tedy si to vykládám tak, že se na ně povinnost nevztahuje.
K dotazu 2 – zajistit zpracování průkazu „při pronájmu budovy“, není dále blíže definováno, můj výklad je tedy všech, tedy pak i hotelu. Nevztahuje se na budovy podle §7a, odst.5.) a definice budovy je v §2, odst.1, písm.p)., tedy nevytápěné samozřejmě ne. Výklad zde byl dále takový, že se týká nových nájmů.
K dotazu 3 – tato povinnost se vztahuje na zpracovatele průkazu, oficiálně zatím moc nefunguje. Jedná se o MPO. Vlastník by předkládal na vyžádání MPO nebo SEI. Zatím se neví podrobnosti praxe a bude to asi nějak upřesňováno po novém roce.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice