Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.12.14 / dotaz č. 54458
Dobrý den, Dovoluji si obrátit na Vás s dotazem. Vztahuje se povinnost vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům podle § 7, odst. 4 zákona o hospodaření energií i na situace, kdy má každý vlastník svůj kotel i pro ohřev vody, tj. v budově není žádný vnitřní rozvod tepla pro vytápění a vnitřní rozvod chladu podle §7a prováděcí vyhlášky? Tedy neprovádí se žádný rozpočet tepla mezi jednotlivé vlastníky. Každý má svůj měřič plynu a platí podle své spotřeby.
Vážená paní,
pokud má každý byt vlastní zdroj tepla (kotel, plynová kamna a podobně), pak se rozúčtování neprovádí. Tím pádem se vás netýká ani povinnost instalovat nějaké měřiče. Vyhláška č. č. 194/2007 Sb., kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, uvádí, že povinnost vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům se nevztahuje na případy, kdy se neprovádí rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody v domě. Viz §7a, odst. 4.
Je to celkem logické, každý uživatel bytu má vlastní fakturační měřidlo (plynoměr, elektroměr, váhu na uhlí atd.) takže není třeba dále něco měřit.
Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk