Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.1.15 / dotaz č. 54900
Dobrý den,
řeším dilema při volbě konstrukce obvodového zdiva pro připravovanou stavbu RD.

Po dlouhém zkoumání různých systémů a materiálů jsem se rozhodnul pro zdivo z přesnýsch
cihelných bloků Porotherm.
Nemohu se však rozhodnout zda stavět např. sys. 40cm cihla + 15cm EPS + omítka,
nebo 44T Profi ( cihelný blok s vnitřní izolací - Vata) + omítka (nezateplená), nebo tepelně izolační omítka.

Dle cen za které jsou mi právě cihly nabízeny, je cenový rozdíl cca 50tis ve prospěch systému s kontaktním zatelením EPS.
Rozdíl v hodnotách součinitele prostupu tepla je velmi podobný a 0,16 W/m2K ( 44T) vs. 0,14...(40+EPS) je z hlediska roční úspory nepodstatný.
Myslím, že velmi důležitá
Prostě dražší cihly vyvážím tím, že nemusím zateplovat, nebudu muset za 15-20let řešit jak strhat plesnivý polystyren a co místo něj.

Prosím potvrďte, nebo vyvraťte správnost mé doměnky.

Děkuji
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz.

Obdobné „dilema“, které jste popsal, řeší více stavebníků, investorů. I když jste nepoložil přímý dotaz, ale spíše námět k diskusi, pokusím se to nějak velmi stručně shrnout. Diskuse na toto téma by byla asi velmi dlouhá a záleželo by na zkušenostech jednotlivých diskutujících a stejně bychom se nedobrali jednoznačného závěru.

Hned v úvodu je potřeba si uvědomit, tři základní funkce, které obvodové zdivo u stavby plní, či může plnit: (1) funkce nosná; (2) funkce tepelně-izolační; (3) funkce akumulační aj. Teď je na investorovi (s pomocí projektanta či jiného odborníka v oboru), aby si srovnal priority. O funkci nosné se nediskutuje, ta je každému jasná (a její správné stanovení většinou hodnotí statik). Pak jsou tu dvě zbývající, a to funkce tepelně-izolační, která je také dostatečně známá a funkce akumulační (schopnost konstrukce pojmout teplo z interiéru a poté ho zpětně do interiéru vyzařovat), která se dost často opomíjí. Dalším faktorem je také celková tloušťka stavební konstrukce při daných tepelně-izolačních či akumulačních parametrech.

Vámi zvažované materiály jednoznačně splňují požadavky na nosnou funkci a také tepelně-izolační požadavky. Obě zvažované konstrukce mají zhruba stejnou tloušťku, takže zaberou z plochy základové desky zhruba stejnou plochu.

Cihelné bloky mají svou voštinovou konstrukci (ať už je vyplněna jen vzduchem nebo minerální vatou) navrženou tak, aby při dostatečné pevnosti (zejména v tlaku), splnily svou nosnou funkci a zároveň minimalizovaly tepelný tok z nitra objektu směrem ven (v zimních měsících). Toho je docíleno právě voštinovou konstrukcí – tedy stěny voštinové konstrukce rovnoběžné s vnější plochou zdí jsou v nezbytné míře vzájemně spojeny co nejtenčími voštinami kolmo na plochu obvodové zdi, aby se minimalizovali tepelné ztráty způsobené tepelnou vodivostí materiálu (prostupem tepla).

Tato konstrukce však má negativní dopad na schopnost zdiva této konstrukce akumulovat ve svém objemu větší množství tepla například v letních měsících, či při vytápění. Tedy interiéry se relativně rychle vyhřejí, ale také relativně rychle zchladnou. Samozřejmě akumulační hmotu netvoří jen obvodové zdivo, ale také zdivo příček, stropy, podlahy apod. Uvedené materiály tedy nepatří zrovna k těm, které mají velký akumulační potenciál, protože ani vzduch (či vata) ve voštinách velkou tepelnou kapacitu nemají.
Pokud chce někdo více akcentovat právě akumulační vlastnosti a možnosti obvodového zdiva, obvykle použije plný „těžký“ materiál, relativně menší konstrukční tloušťky (tak aby s dostatečnou rezervou vyhověl funkci nosné a vyhovoval statice), čímž zbude trochu více místa na bydlení a na vnější část použije solidní tepelně-izolační materiál. Vzájemné tloušťky jednotlivých materiálů řeší projektant včetně výpočtů. A touto strategií je možné optimalizovat všechny tři hlavní funkce obvodového zdiva. Samozřejmě je to také otázkou ceny materiálu, nákladů na práci (je to obvykle o něco pracnější) atd. Proto by měl v těchto otázkách nápomocen projektant, který řeší konkrétní stavbu.

Pokud byste volil systém bez vnější tepelně-izolační vrstvy (tedy jen cihelné bloky s lepšími tepelně izolačními vlastnostmi) určitě odpadnou problémy s případným poškozením vnější tepelně-izolační vrstvy při nechtěných nehodách (při stavbě i po jejím skončení), či případné problém s poškozováním externími činiteli. Prostě když „bouchnete“ do stěny, bude dostatečně tvrdá a pevná.

Dále je otázkou zda volit cihelný blok o tloušťce 40 cm a pak 15 cm EPS (či více či méně – opět ideální je porovnat si cenu a přínosy). Výpočet optimální (tedy jak z pohledu tepelně-technických vlastností, tak ekonomických – tedy ceny) skladby konstrukcí je opravdu práce pro projektanta, který Vám bude stavbu navrhovat a propočítávat.

Jen připomínám, že dobré technické vlastnosti popisovaného stavebního materiálu jsou obvykle měřeny v laboratořích, za laboratorních podmínek. Když chodím a jezdím po stavbách, tak je praxe trochu jiná. Proto je při realizaci stavby z těchto materiálu jednoznačně potřeba dodržovat technologickou kázeň a postupy. Když Vám tento materiál pořádně zmokne a zabudujete ho s vysokou vnitřní vlhkostí do stavby, tak to moc dobré není. To jen tak na okraj… občas se s tím setkávám ještě i dnes.

Ještě poznámku: pokud se vnější zateplovací systém dobře navrhne a udělá, neměl bych vůbec žádné obavy o nějaké strhávání za 20 let či nějakou plíseň. Tyto problémy vznikají jen u špatně navržených či neodborně realizovaných staveb. Pokud se vše provede jak má, na základě dobrých výpočtů, problémy nejsou.

Obávám se, že jsem moc neporadil, ale naznačil možné pohledy na diskutované možnosti. Konečné rozhodnutí je vždy na investorovi, který by však měl mít k dispozici dostatek objektivních informací. V praxi obvykle hodně rozhoduje cena, ale pozor, při stavbě je vždy potřeba posuzovat nejen cenu materiálů, ale také nákladů na jeho zabudování, instalaci, aj. včetně následných potřebných úprav a návazných prací. Ale toho si je již dnes většina stavebníků vědoma.

Na obdobná či příbuzná témata jsem už v rámci této poradny několikrát odpovídal, takže se můžete podívat na reakce na následující dotazy:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/38566
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/38964
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/25296
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/34197 - zde jsou i nějaké velmi stručné a orientační srovnání

Věřím, že Vám tyto informace pomohu se rozhodnout. Pokud budete mít doplňující dotazy, klidně se na nás můžete prostřednictvím této internetové poradny opět obrátit.

S poděkováním za využití této bezplatné poradenské služby EKIS MPO srdečně zdraví


Ing. Libor Lenža, poradce
Regionální energetické centrum, o. p. s. Valašské Meziříčí
EKIS MPO
Odpovídá:  Ing. Libor Lenža* - EKIS Valašské Meziříčí tisk