Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.2.15 / dotaz č. 55341
Dobrý den, jsem předseda výboru SVJ bytového domu v Peci pod Sněžkou. Chtěla bych se zeptat ohledně nutnosti energetického štítku. Pokud jde o pronájem, odpověď jsem na vašich stránkách našla. Pokud jde ale o prodej bytové jednotky: máme v domě byt vlastněný firmou, která má od října 2014 na internetu tento byt na prodej. Firma ale na můj dotaz ohledně prodeje bytu tvrdí, že ho v současné době neprodává ani nepronajímá. Na internetu je přesto nabízen k prodeji. Mám nechat vypracovat energetický štítek nebo nikoliv ? Děkuji.
Dobrý den,

povinnost opatření průkazu energetické náročnosti budovy pro SVJ je předepsána v §7a odst. 1c) zákona č. 406/2000 Sb. v termínech závislých na velikosti energeticky vztažné plochy, tedy do 1.1.2019 bude nutno vybavit průkazem postupně všechny bytové domy, i když nebudou jednotky pronajímány nebo prodávány.
Pokud by SVJ prodávalo ucelenou část budovy (bytová jednotka je rovněž ucelená část budovy), vznikla by tato povinnost již od 1.1.2013 podle odst. 2a). Upozorňuji však, že nejsem oprávněn k výkladu zákona a pro tento odstavec mohou existovat i názory na širší uplatnění povinnosti. V žádném případě však povinnost pro SVJ nemůže vzniknout tím, že se na internetu objeví anonymně zadaný inzerát, navíc, když vlastník jednotky jeho vystavení popírá.
Povinnost vlastníka bytové jednotky v případě prodeje nebo pronájmu jednotky, jestliže SVJ nemá průkaz opatřen, upravuje odst. 7.
Vzhledem k tomu, že povinnost opatření průkazu podle výše uvedeného odst. 1c) časem tak jako tak vznikne, v zájmu předejití možným komplikacím v důsledku rozdílů ve výkladu odst. 2a), Vám mohu doporučit opatřit průkaz i v situaci, kdy o něj vlastník jednotky podle odst. 7 písemně požádá.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský