Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.3.15 / dotaz č. 55647
Dobrý den, jsme realizační firma, řešíme rekonstrukci veřejné budovy. Po urgencích jsem obdržel od investora PENB zpracovaný na základě DPS. Zajímá mě, zda je možné zpracovat PENB a zadávat stávající nevyhovující hodnoty obvodového pláště a výplní bez ohledu na to, že nevyhovují ČSN 73 0540-2 (Tabulka 3). Nebo jde o dvojí problematiku která spolu nesouvisí? Jedna zpracovaný PENB s údaji tak jak jsou v Dokumentaci a druhá – porušení ustanovení citované ČSN při projekčním návrhu?

Dále PENb vyšel do D, je výsledek D něčím významným z hlediska platné legislativy?

Naší povinností je realizovat dílo v souladu s požadavky ČSN a to dokonce nikoliv s požadovanými ale doporučenými hodnotami . Stavební povolení bylo vydáno bez toho že by ale někdo tuto problematiku řešil.

Děkuji za odpověď s pozdravem
Dobrý den,
problematiku rekonstrukce budov řeší zákon č. 406/2000 Sb. a jeho prováděcí vyhláška č. 78/2013 Sb. a dále norma ČSN 730540-2. Dle zákona musí změna stavby splňovat požadavky na energetickou náročnost (pokud tato budova není zařazena mezi výjimky). Požadavky stanovuje vyhláška č. 78/2013 Sb. a jsou trojího typu:
a) měněné nebo zateplované konstrukce musejí splnit požadavky normy ČSN 73 05 40-2:2011 (tabulka 3), obálka budovy jako celek (hodnota Uem) musí splnit požadovanou hodnotu a celková dodaná energie rovněž musí splnit požadavek
nebo b) měněné nebo zateplované konstrukce musejí splnit požadavky normy ČSN 73 05 40-2:2011 (tabulka 3), obálka budovy jako celek (hodnota Uem) musí splnit požadovanou hodnotu a neobnovitelná primární energie musí splnit požadavek
nebo c) měněné nebo zateplované konstrukce musejí splnit doporučení normy ČSN 73 05 40-2:2011 (tabulka 3)

Zpracovatel projektu, resp. průkazu si může vybrat mezi výše uvedenými možnostmi. Konstrukce, které se nevyměňují nebo nezateplují nemusejí splnit požadavky.

V grafickém znázornění je zobrazeno zatřídění budovy vůči hodnotám pro novou (referenční) budovu. Hodnoty pro novu budovu jsou přísnější než pro rekonstrukci, proto rekonstruovaná budova může vyjít do kategorie D, ale zároveň plnit požadavky na rekonstrukci. Plnění požadavků je vyznačeno v protokolu průkazu.

S pozdravem
Lucie Kochová