Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.3.15 / dotaz č. 56154
Dobrý den, dosáhnu úspory energií přechodem k jinému dodavateli? Jak velká tato úspora může být?
Hezký den,

Vaše možná finanční úspora paliv a energie (nejčastěji plynu a elektřiny) bude záležet zejména na tom, zda Vaši dodavatelé patří mezi ty dražší, či levnější. Ovlivní to také samozřejmě množství spotřebovaného plynu a elektřiny. Co se týká finanční úspory, ta může být od stovek korun i do několika tisíc korun.

Při změně dodavatele paliv a energie se doporučuje postupovat následujícím způsobem:

Pokud se rozhodujete změnit dodavatele paliv a energie, nejprve si pečlivě prostudujte smluvní podmínky stávajícího i nového dodavatele a rozmyslete se, jak budete postupovat. Většinou bývá výhodné nechat veškeré vyřizování na novém dodavateli, jemuž dáte plnou moc, aby mohl vše potřebné za vás zařídit.

Změna dodavatele elektřiny i plynu je podle zákona bezplatná a můžeme ji provádět podle zákona jednou za půl roku, pokud však nemáte se svým dodavatelem smlouvu na dobu určitou. V tomto případě je nutné zjistit, do jakého data jste vázáni a jaká je délka lhůty pro podání oznámení o ukončení smlouvy se stávajícím dodavatelem.

Smlouva na dobu neurčitou
V případě, že máte se svým dodavatelem paliv a energie klasickou smlouvu na dobu neurčitou, nejste u něj vázáni na pevnou dobu a odstoupit od smlouvy můžete prakticky kdykoliv. Výpovědní doba u smluv na dobu neurčitou je podle zákona tříměsíční, může být ale i kratší a někteří dodavatelé mají v obchodních podmínkách výpovědní lhůtu v délce dvou nebo i jednoho měsíce. Pokud podáte výpověď, tak vám lhůta počíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po měsíci, ve kterém jste výpověď podali.

Smlouva na dobu určitou
Pokud máte se současným dodavatelem uzavřenu smlouvu do určitého data, je při požadavku na změnu dodavatele potřeba zjistit, do jakého data jste smluvně vázáni a jaká je délka lhůty pro podání oznámení o ukončení smlouvy. Pokud nemůžete vaši smlouvu najít, zavolejte si na zákaznickou linku vašeho dodavatele a požádejte ho o sdělení data, do kdy jste vázáni. Lhůta pro podání oznámení o ukončení smlouvy na dobu určitou bývá nejčastěji jeden měsíc, může ale klidně být i delší, třeba tři měsíce. Přesné ustanovení najdete ve smluvních a obchodních podmínkách dodavatele. Nový dodavatel na zpracování vaší smlouvy potřebuje zhruba jeden měsíc.

Změna dodavatele elektřiny

Právo změnit dodavatele elektřiny máme všichni již od 1. ledna 2006. Ne každý však toto právo využil a zůstal věrný svému stávajícímu dodavateli.

•Pokud budeme chtít změnit dodavatele elektřiny je vhodné si připravit doklady z posledního ročního vyúčtování, abychom si mohli vypočítat, jaké budou předpokládané nové roční platby za elektřinu a porovnat kolik peněz uspoříme a dále stávající smlouvu, abychom zjistili, kdy nám skončí výpověďní lhůta a od kdy budeme mít již dodavatele nového.

•Pro nové smlouvy je výpovědní lhůta u smluv uzavřených na dobu neurčitou omezena zákonem maximálně na 3 měsíce. Někteří dodavatelé nabízejí výpovědní lhůtu i kratší (1 měsíc).

•Pro ulehčení celého procesu změny dodavatele elektřiny je možné dát při podpisu smlouvy vybranému obchodníkovi plnou moc v zastupování v rámci procesu změny dodavatele. Obchodník pak může provést některé činnosti za nás, čímž i z důvodu větších zkušeností s procesem změny dodavatele může celý proces změny dodavatele urychlit.

Změna dodavatele plynu

Také trh s plynem prošel liberalizací a od 1. ledna 2007 si můžeme vybrat, od jaké společnosti budeme plyn odebírat. Toto právo také nevyužil každý a to ze stejných důvodů, jaké byly uváděny u změny dodavatele elektřiny.

Změnou dodavatele plynu můžeme ušetřit několik tisíc korun za rok a úspora bývá zpravidla větší, než je tomu u změny dodavatele elektřiny.

Cena plynu je rovněž složena ze složky regulované ERÚ, kde se jedná o přepravu a distribuci (k distributorům plynu patří v České republice RWE, E.ON a Pražská plynárenská) a dále ze složky neregulované, u níž ceny určuje trh a stanovuje obchodník (v České republice působí několik velkých obchodníků se zemním plynem a menší dodavatelé, jež mají na trhu zatím okrajovou úlohu).

Pokud budeme chtít změnit dodavatele plynu je vhodné si připravit doklady z posledního ročního vyúčtování, abychom si mohli vypočítat, jaké budou předpokládané nové roční platby za plyn a porovnat si kolik peněz uspoříme a dále stávající smlouvu , abychom zjistili, kdy nám skončí výpověďní lhůta a od kdy budeme mít již nového dodavatele.

Při změně dodavatele plynu se zpravidla s novým dodavatelem uzavírá smlouva o sdružených službách dodávky plynu. Na základě této smlouvy nám dodavatel plynu zajišťuje kompletní služby, tj. nejen plyn jako takový, ale i další služby nutné pro zajištění dodávky plynu, tj. přepravu, distribuci, uskladňování plynu a služby operátora trhu.

Smlouvu o sdružených službách dodávky plynu bychom měli s novým dodavatelem plynu uzavřít v dostatečném časovém předstihu, ve většině případů minimálně 18 dní, před požadovaným termínem platnosti změny dodavatele plynu. Termín pro podání žádosti o změnu dodavatele plynu se liší podle jednotlivých typů změn dodavatele plynu.
Pro nové smlouvy je výpovědní lhůta u smluv uzavřených na dobu neurčitou omezena zákonem maximálně na 3 měsíce. Někteří dodavatelé nabízejí výpovědní lhůtu i kratší
(1 měsíc).

Pro ulehčení celého procesu změny dodavatele plynu je možné dát při podpisu smlouvy vybranému obchodníkovi plnou moc v zastupování v rámci procesu změny dodavatele. Obchodník pak může provést některé činnosti za nás, čímž i z důvodu větších zkušeností s procesem změny dodavatele může celý proces změny dodavatele urychlit.

Ať se již rozhodnete pro změnu dodavatele elektřiny a plynu, nebo ne, je důležité si uvědomit, že naše hlavní úspora peněz i energií může být zajištěna použitím méně energeticky náročných elektrospotřebičů, dobře zatepleným domem a také změnou našeho chování ve vztahu k užívání paliv a energií směrem k energetickým úsporám.

A zde je několik odkazů na kalkulátory: http://kalkulator.tzb-info.cz/, http://kalkulator.eru.cz/, http://www.chytryodberatel.cz/

S přátelským pozdravem Lubomír KLobušník, energetický poradce EKIS KLOTHERM







Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk