Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.3.15 / dotaz č. 56205
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na data pro určení optimální verze vchodových dveří do rodinného domu - pro novostavbu domu v pasivním standardu. Podle zjištěných údajů pak budu dveře poptávat u dodavatelů.
a) Jaké jsou výpočtové patametry tepelné ztráty vchodových dveří, jaké teploty interiéru a exteriéru se používají pro výpočet ztrát - je tam zevnitř zádveří a vnější dveřmi uzavíratelná chodbička mezi domem a dílnou (přístavkem).
b) Jak se zkoumá vzduchotěsnost vchodových dveří při blowdoor testu?
Dobrý den.
Při návrhu pasívního domu a jeho stavebních částí je vhodné vycházet z doporučení ČSN 73 0540, poslední vydání z roku 2011 s dodatkem z dubna 2012. V tabulce 3 této technické normy je pro dveře uvedeno doporučení platné pro stavbu pouze z vytápěného prostoru do exteriéru. Pro budovy v pasívním standardu je údaj uveden ve formě doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla pro pasívní domy U,D = 0,9 W/(m2.K).
Pokud je výrobek určen k instalaci z nevytápěného případně temperovaného prostoru do exteriéru, pak norma žádné doporučení neobsahuje. Vzhledem k tomu, že se ale dle dotazu jedná o dům rodinný, který je možno bez výrazného zkreslení počítat jako jednozónový objekt včetně uvedeného zádveří, doporučuji uvedenou hodnotu součinitele prostupu tepla dveřmi zachovat a vybírat výrobek podle toho.
Je třeba mít na paměti jednu podstatnou věc: uvedená hodnota součinitele prostupu tepla se vztahuje na tzv. referenční výrobek, tedy dveře s normovými rozměry šířka x výška = 1100 x 2200 mm. Výrobek s jinými rozměry bude mít výslednou hodnotu U,D odlišnou podle konkrétních výrobních rozměrů.
Okrajové podmínky pro výpočet ztrát objektu jsou pro interiér:
• buď podle konkrétní místnosti (např. 20 °C obývací pokoj, 24 °C koupelna, 10 °C nevytápěná chodba apod. podle ČSN 73 0540-3),
• nebo pro celý dům jako vážený průměr vnitřních teplot podle místností.
Pro exteriér je pro okres Český Krumlov okrajová podmínka -18 °C (návrhová venkovní teplota T,e). Do výpočtu se používá také průměrná roční teplota venkovního vzduchu T,e,m a další hodnoty dle ČSN EN 12 831. Tepelnou ztrátu doporučuji nechat spočítat specialistou.
Pokud se týče způsobu zkoušení vzduchotěsnosti. Myslím, že nemá význam detailně popisovat provádění vlastního měření, vlastní měření musí provádět osoba s certifikací k této činnosti. Postup upravuje ČSN EN 13 829. Důležité je, aby se provedlo měření dvojí:
• měření metodou „B“, při které se testuje těsnost obálky budovy (tedy i vchodových dveří) v průběhu stavby v okamžiku, kdy je instalována parozábrana nebo úprava, která ji nahrazuje. Otvory TZB (vzduchotechnika, odpady atd.) se utěsňují, aby se mohla měřit skutečně jen vlastní obálka, která po dokončení stavby již nemusí být přístupná;
• měření metodou „A“, kterou se budova zkouší jako celek v době používání. Jediné, co se z měření vylučuje, je technologie větrání, která se uzavře buď vlastním popř. náhradním uzavíracím zařízením.
Po úspěšném provedení testu „A“ lze vystavit certifikát o měření průvzdušnosti budovy, který budete potřebovat pro certifikaci celého domu jako pasívního, pokud tuto budete chtít obdržet.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Petrtyl* - EKIS Český Krumlov tisk