Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.4.15 / dotaz č. 56994
Dobrý den,
v regionálním tisku jsme objevili článek o informaci využití nabídky bezplatné poradny – Nová zelená úsporám a tudíž bychom tohoto rádi využili a zeptali se na následující:

rozhodli jsme se na konci roku 2013, že k rekonstrukci zakoupeného staršího domu využijeme finanční prostředky z programu NZÚ2013. Vyřízením žádosti o podporu z tohoto programu jsme pověřili firmu zabývající se zpracováváním a vyřizováním žádostí o dotace. Tato firma nám zajistila zpracování projektové dokumentace a energetického posudku a podání žádosti společně s potřebnými podklady na SFŽP. Na základě podané žádosti jsme obdrželi vyrozumění, že nám byly přislíbeny finanční prostředky (vyrozumění o Rozhodnutí o poskytnutí podpory v programu NZÚ 2 013). Poté proběhla samotná realizace stavebních prací a nyní jsme ve fázi, kdy máme na SFŽP dodat podklady potřebné pro závěrečné vyhodnocení a následné připsání dotace. K dispozici máme veškeré faktury a požadované podklady, ale chybí nám už jenom závěrečná zpráva odborného technického dozoru. Domnívali jsme se, že osoba zmocněná k vyřízení žádosti o podporu v rámci programu NZÚ 2013 nám zajistí i vypracování výše uvedené zprávy odborného technického dozoru, neboť ve smlouvě o dílo je uvedeno, že zhotovitel je povinen vedle projektové dokumentace a energetického posudku řádně zpracovat též podklady k žádosti o podporu v rámci programu NZÚ 2013 včetně řádného vyplnění všech potřebných formulářů či dalších podkladů požadovaných SFŽP ČR pro kladné vyřízení této žádosti. Bohužel osoba zajišťující nám vyřízení dotace s námi již nekomunikuje, pouze uvedla, že zpracování závěrečné zprávy odborného stavebního dozoru není již součástí žádosti o dotaci a že nám tuto zprávu nezajistí. Chceme se tedy zeptat, zda máte kontakt na někoho, kdo je schopen tuto zprávu vypracovat a kdo s tím má zkušenosti, aby vše proběhlo na SFŽP pokud možno bez problémů, případně o sdělení, co máme v této zprávě poža dovat a jak má vůbec vypadat. Neradi bychom zase někomu naletěli.

Děkujeme za odpověď.
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a na jeho základě uvádím následující:
Žadatel o podporu je povinen zajistit odborný dozor nad prováděním stavby. Pro potřeby Programu jsou požadavky na odborný technický dozor stavebníka následující: technický dozor stavebníka nad prováděním stavby musí mít vysokoškolské vzdělání stavebního nebo architektonického směru nebo střední vzdělání stavebního směru s maturitní zkouškou a alespoň 3 roky praxe při provádění staveb. Osoba vykonávající tento dozor nesmí být ve střetu zájmů, za který se považuje pracovně právní smluvní nebo jiný vztah s dodavatelem.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný