Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.7.15 / dotaz č. 59792
Dobrý den, řeším zateplení na rodinném domě z roku 1950,který je jednopodlažní, podsklepený a nemá zateplenou střechu(plochá). Obvodové zdi jsou silné cca 50cm z plných pálených cihel a podlahy jsou dřevěné, mezi dřevem a betonem je nasypaná škvára, okna jsou plastová- dvoj sklo. Topím krbovými kamny s výměníkem, v domě jsou litinové radiátory. V zimě se v bytě objevuje plíseň okolo oken a vchodovích dveří a místy i v rozích u podlahy a stropu. Potřeboval bych vědět, jestli má cenu zateplovat obvodové zdi nebo spíš strop? Popřípadě jak silným materiálem zateplit obvodové zdi, vatou nebo EPS? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj uvádím následující:
Vaše vytápění krbovými kamny je přerušované a tím dochází k vychládání zejména v místech tepelných mostů, jejichž místa správně uvádíte.
Zateplení ve vašem případě doporučuji materiálem Baumit Open nebo Weber. Jedná se o děrovaný polystyren sycený grafitem. Je nutné použít ucelený systém, tj. lepidlo, zateplovací materiál včetně perlinky a konečné pastovité omítky. Systém od obou výrobců je certifikovaný. Tloušťka tepelné izolace by měla odpovídat ČSN 730540-2 2011, při uvedených systémech 10 - 12 cm.
Pro zateplení stropu doporučuji udělat sondu do stropní konstrukce a zateplit foukanou izolací např. mMAGMARELAX o síle 25 - 30 cm.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk