Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.7.15 / dotaz č. 59838
Dobrý den, chystáme se stavět menší nízkoenergetický bungalov:
http://www.euroline.cz/cz/projekty/rodinne-domy/detail-domu/RD-Bungalov-1580.html
Potřebovali bychom poradit, jakým způsobem dům co nejlépe a nejlevněji vytápět a to s ohledem na pořizovací a provozní náklady, návratnost apod. Do variant není možné zahrnout plyn, ten na pozemku není.
Projekt počítá s vytápěním primárně pomocí tepelného čerpadla, které jsme ale zavrhli. Myslíme si, že vzhledem k vysoké pořizovací ceně a životnosti jednotlivých komponent (hlavně kompresoru) je návratnost takřka nulová. Nebo máte jiný názor? Daleko lepší se nám jeví kombinace elektrokotle s podlahovým vytápěním + krbová vložka na dřevo. Nejsme si hlavně jisti, jaký typ podlahového vytápění zvolit, zda teplovodní nebo elektrické?? Bude podlahové vytápění bude vůbec dostatečné pro vytápění celého domu? Rádi bychom také nějakým způsobem využili solární nebo spíše fotovoltaické panely. Jakým způsobem je nejlépe využít v našem případě a jaké zvolit? Můžete nám poradit, jaká varianta vytápění nebo jaká kombinace zdrojů vytápění by byla podle Vás pro tento dům ideální? Roční potřeba tepla je spočítána na 6900 kWh a prosklená část domu bude orientovaná přímo na jih. Předem děkuji.
Dobrý den,
i když Váš dotaz je na první pohled jednoduchý, neexistuje pouze jediná správná odpověď a volba, neboť nelze posuzovat odtržitě pouze systém pro vytápění rodinného domu. Vezmu to ale popořadě, možná trochu nelogicky odzadu. Uváděná roční potřeba na vytápění představuje průměrně necelé 3000 W tepelného výkonu zdroje, na eliminaci ztrát prostupem a větráním.
Nemohu souhlasit s odmítnutím vytápění tepelného čerpadla na základě uvedených důvodů. Vzduchová tepelná čerpadla na úrovni výkonu 3kW/-7 st.C nejsou nijak fiannčně náročná, právě naopak. Čím větší je tepelné čerpadlo, tím do určitého výkonu lineárně roste i cena, takže tento argument neobstojí. Životnost kompresoru je odvislé od počtu provozních hodin a charakteru spínání. Ten se u kvalitních čerpadel, s evropskou značkou kvality Q, pohybuje v rozmezí 15-20 let, nicméně jeho cena není v žádném případě dominantní cenou v samotné instalaci tepelného čerpadla. Pokud ale vytápět tepelným čerpadlem nízkoenergetický dům, pak zcela určitě udělat podlahové vytápění ve všech vytápěných prostorech. Čerpadlo pak pracuje při teplotě vytápěcí vody do 35-40 st.C a je v tomto směru až o 25% efektivnější než při vytápění radiátory s teplotou 60 st.C.
Varianta méně investičně náročná je určitě použití elektrokotle. Nejlevněji vyjde přímotopné topení elektřinou. Topení elektřinou, pokud se nejedná o aklumulační spotřebiče je však cenově dražší a to z důvodu, že neobdržíte "nejlacinější" potřebnou distribuční sazbu (tarif), ale sazbu podle charakteru dalších spotřebičů.
Proto, jestli počítáte kdy se Vám jaká varianta vyplatí, je důležité zahrnout do tohoto výpočtu i "znatelné" úspory z tarifu tepelného čerpadla, neboť použití nízkého tarifu o délce 22 hodin se promítne nižší cenou pro všechny ostatní elektrické spotřebiče zapojené v domácnosti. Důležité je rovněž neopomenout strategii jak a čím se bude ohřívat po celý rok teplá užitková voda. Zde je prostor využít optimalizovaný výkon fotovoltaické střešní elektrárny, do výkonu 4-7 kW. Vyrobená elektrická energie bude v letních měsících sloužit k ohřevu teplé vody elektrickou spirálou do bojleru a tento výkon by měl pokrýt běžnou denní spotřebu. Na jaře a na podzim se bude elektřina výrazným způsobem podílet na úspoře elektrické energie ze sítě. V zimě se využití fotovoltyiky omezí jen na kompenzaci standby spotřebičů, s lednicí a mrazákem.
Doporučení na závěr. Pro rok 2016 připravuje Ministerstvo životního protředí dotaci na střešní fotovoltaické elektrárny, takže pokud se rozhodnete pro vyváženou kombinaci tepelné čerpadlo s fotovoltaikou, podlahové topení, vyčkejte si na výzvu v programu Nová zelená úsporám! To je moje doporučení pro Vás a cenově efektivní náklady do budoucna na provoz celé domácnosti!
Na použití krbu s krbovou vložkou je potřeba se mít na pozoru. Důležitý je správně nadimenzovat výkon krbu, vzhledem k výši tepelných ztrát, půjde o "minikrb", jinak byste místnost přehřál! Na pozoru se mějte při zapojení krbu, se kterým se musí již počítat při návrhu hydrauliky topného systému a možnosti akumulační nádrže.

Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Vytápění
tisk