Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.8.15 / dotaz č. 60408
Dobrý den,bydlím v panelovém domě,byty máme v osobním vlastnictví,je tu 7 bytů.Měli bychom zájem provést opravy a renovace domu.(střechy,vchodových dveří).Je možné získat nějaké dotace?Jakým zůsobem a kde o ně žádat?Případně děkuji za dotazy.
Dobrý den.
Pro bytové domy jsou určeny dotační programy NZU (Nová zelená úsporám) a IROP (Integrovaný regionální operační program).

Program NZU je určen pro bytové domy na území hl. m. Prahy. Tento program je zaměřen na snížení energetické náročnosti budov, ve Vašem případě by se jednalo o výměnu vstupních dveří a zateplení střechy. Pro získání dotace je nutné splnit podmínky stanovené programem NZU, ve kterých je stanovena minimální energetická úspora provedenými opatřeními a výše dotace na dané opatření. K podání žádosti je nutné nechat si zpracovat energetické hodnocení a projektovou dokumentaci na Vámi plánované optření.
Ukončení příjmu žádostí dne 31. října 2015.
Více informací naleznete zde:
http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/bytove-domy/1-vyzva-bytove-domy/

Program IROP je naopak určen pro bytové domy mino území hl. m. Prahy. Přímo na stránce IROP lze nalézt harmonogram výzev - http://www.strukturalnifondy.cz/cs/Microsites/IROP/Dokumenty?refnodeid=752580. Bytových domů se týká výzva Energetické úspory v bytových domech, která by měla být otevřena v prosinci 2015. Podporovanými aktivitami má být snižování spotřeby energie zlepšením tepelných vlastností budov, podpora zařízení pro vytápění nebo přípravu teplé vody a podpora šetrných, ekologických zdrojů. Program je určen pro vlastníky bytových domů a společenství vlastníků bytových jednotek - budovy se čtyřmi a více byty, kromě fyzických osob nepodnikajících. Prozatím nejsou známy přesnější podmínky.

S pozdravem
Ing. Veronika Škodová
Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk