Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.8.15 / dotaz č. 60465
Dobry den,
mam dotaz ohledne energetickeho stitku budovy pri prodeji idealni poloviny nemovitosti. Situace se ma nasledovne. Jsou dva vlastnici rodinneho domu, ktery je, rekneme, 6+2. Schvalne nepisi 2 bytove jednotky, protoze nemaji oddelene zadne merice.
Kdyz se jeden majitel rozhodne prodat svuj podil rodinnemu prislusnikovi druheho majitele, je povinnost dokladat energeticky stitek?
Ptal jsem se u nekolika specialistu na energeticke stitky a zadny mne nebyl schopen rici jednoznacnou odpoved.
Dekuji za odpoved
Dobrý den,
na tento dotaz již bylo odpovídáno zde:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/49015

S touto odpovědí se ztotožňuji a dodávám...

V případě, že zákon jednoznačně nespecifikuje daný případ, což se stává poměrně často, věc řeším tak, že jdu k samotné podstatě resp. smyslu oné povinnosti. Zde se jedná o myšlenku evropské směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD II). Směrnice chce chránit spotřebitele = kupujícího, který investuje třeba celoživotní úspory do nemovitosti. PENB je nástroj pomocí kterého je kupující informován.
V případě, že jsem vlastníkem nemovitosti a tento podíl prodávám druhému spoluvlastníkovi, který již objekt spoluvlastní, jedná se o případ, kdy PENB nedává smysl.
V případě ale, že kupuji podíl v nemovitosti jako osoba zvenčí, objekt "neznám" a budu se tedy podílet na jejich provozních nákladech, měla by mě směrnice chránit - měl by mě být předán PENB.

Výklad v odkazu se chytá (asi správně) citace zákona, kde je PENB vyžadováno pouze při prodeji:
- budovy
- ucelené části budovy
Prodej podílu nesplňuje ani jedno, proto povinnost neplatí. I když to odporuje mojí úvaze, tohoto výkladu bych se, být Vámi, držel.

Hezký den
Ing. Jiří Cihlář
č. oprávnění 0997






Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk