Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.10.15 / dotaz č. 61122
Dobrý den,
prosím o radu na koho se obrátit. Mám velký starý dům s novou kotelnou na pelety, akumulační nádrží a třemi míchanými okruhy pro podlahy a dvoje radiátory. Ohřev TUV je vnořeným bojlerem v akumulační nádrži. Celý systém je nehospodárný když neběží naplno, a to je skoro pořád. Chtěl bych si pořídit menší tepelné čerpadlo asi polovičního potřebného výkonu jako hlavní zdroj pro většinu roku, a pelety nechat jako špičkový zdroj tepla pro největší zimu. Rád bych věděl, jestli existuje ověřené schema zapojení a regulace této kombinace zdrojů tepla. Děkuji.
Vážený pane,
způsob zapojení dalšího zdroje do stávajícího systému je potřeba řešit individuálně. Ve vašem případě bude asi vhodné, aby v případě provozu TČ byla odstavena akumulační nádrž. Pokud byste zachoval stávající systém ohřevu TUV přes akumulační nádrž, bude potřeba vyšší výstupní teploty z TČ, což zhoršuje jeho efektivitu. Pro ohřev teplé vody tepelným čerpadlem by bylo vhodnější instalovat samostatný bojler. Ukázky zapojení jsou např. zde:
http://www.abeceda-cerpadel.cz/cz/spravne-zapojeni

Pro váš případ je naprosto nejdůležitější správná regulace, aby se zdroje "nehádaly"! Doporučuji proto nechat zpracovat projekt regulace specialistou, i když to bude dražší. Bohužel, mnoho montážních firem nemá o regulaci ponětí. Nechte si od projektanta podrobně vysvětlit, co systém umí, jak ho nastavovat a jak ho kontrolovat. První rok nebo dva provozu je třeba systém sledovat a upravovat nastavení, aby fungoval přesně podle vašich potřeb. Současné systémy umožňují i dálkové ovládání třeba přes smartphone.

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk