Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.10.15 / dotaz č. 61899
Dobrý den,
mám dotaz, zda jako firma spadáme dle zákona o hospodaření s energií do kategorie, kdy máme za povinnost mít energetický audit. Ze znění zákona mi to vůbec není jasné.

děkuji Vám.
Dobrý den,
nejprve tedy ke znění zákona. Jedná se o zákon č. 406 / 2000 Sb. o hospodaření energií ve znění pozdějších změn, zejména zákona č. 318 / 2012 Sb. a dále novely, která vstoupila v platnost dne 1. 7. 2015. Prováděcím předpisem k tomuto zákonu je zejména vyhláška č. 480 / 2012 Sb. o energetickém auditu a energetickém posudku.
V zákonu 406 / 2012 Sb. se ve vztahu k Vašemu dotazu uplatní především § 9 – Energetický audit. Audit se provádí v zásadě v následujících třech případech.
1. Pokud vaše firma patří do kategorie tzv. velkých podnikatelů, pak máte povinnost podle § 9, odst. 2 povinnost nechat zpracovat energetický audit každé 4 roky. Tedy tzv. velký podnikatel má povinnost nechat zpracovat energetický audit vždy s jedinými výjimkami, které jsou ve zmíněném odstavci také uvedeny, a sice:
a. pakliže má podnikatel zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém hospodaření s energií podle české harmonizované normy ČSN EN ISO 50001 - Systém managementu hospodaření s energií, která upravuje systém managementu hospodaření s energií,
b. pakliže má podnikatel zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém environmentálního řízení podle české harmonizované normy upravující systémy environmentálního managementu ČSN EN ISO 14001 - Systémy environmentálního managementu.
2. Dalším případem, kdy povinnost nechat zpracovat energetický audit vzniká, je ten, kdy firma sice nepatří do kategorie velkých podnikatelů, je tedy v oblasti podnikatelů malých nebo středních, případně fyzických osob, ale nastane případ, že:
a. budova nebo energetické hospodářství má spotřebu energie vyšší, než je hodnota spotřeby energie stanovená prováděcím právním předpisem, a pokud všechny jeho budovy a energetická hospodářství mají celkovou průměrnou roční spotřebu energie za poslední dva kalendářní roky vyšší, než je hodnota spotřeby energie stanovená prováděcím právním předpisem. Zmíněný prováděcí právní předpis je vyhláška č. 480 / 2012 Sb., která ve svém § 2, odst. 1 uvádí, že: „Hodnota celkové spotřeby energie, od níž vzniká fyzickým a právnickým osobám povinnost zpracovávat pro své budovy nebo energetická hospodářství energetický audit, se stanoví ve výši 35 000 GJ (9 722 MWh) za rok jako součet za všechny budovy a energetická hospodářství příslušné osoby a týká se pouze jednotlivých budov nebo jednotlivých energetických hospodářství, které mají spotřebu energie vyšší než 700 GJ (194 MWh) za rok.“
b. podnikatel hodlá provést tzv. větší změnu dokončené budovy a z nějakého důvodu nelze provést opatření, které má v souladu s požadavky na energetickou náročnost budovy. K tomu se vztahuje § 7 odst. 5 písm. f) zákona 406 / 2000 Sb. Prakticky se jedná o stav, kdy máte provést nějaké opatření snižující energetickou náročnost budovy v souladu s platnou legislativou (např. zateplení fasády) a z nějakého důvode nelze dodržet předepsanou tloušťku izolace (typickým případem je stěna lodžie bytového domu, kde není možné aplikovat požadovanou tloušťku kvůli dveřím vedoucím na tuto lodžii z bytu).
Ještě k rozdělení podnikatelů na velké, střední a malé. Lze využít informace z webu Agentury pro podporu podnikání a investic, kde lze na adrese http://www.czechinvest.org/definice-msp nalézt následující informace.
Základním kritériem pro posouzení velikosti podnikatele je počet zaměstnanců, velikost ročního obratu a bilanční suma roční rozvahy (velikost aktiv). Údaje, které se mají použít pro stanovení počtu zaměstnanců a finančních veličin, jsou údaje vztahující se k poslednímu uzavřenému zdaňovacímu období vypočtené za období jednoho kalendářního roku. Rozdělení je následující:
• Za drobného, malého a středního podnikatele se považuje podnikatel, který zaměstnává méně než 250 zaměstnanců a jeho roční obrat nepřesahuje 50 milionů EUR nebo jeho bilanční suma roční rozvahy nepřesahuje 43 milionů EUR.
• V rámci kategorie malých a středních podniků jsou malé podniky vymezeny jako podniky, které zaměstnávají méně než 50 osob a jejichž roční obrat nebo bilanční suma roční rozvahy nepřesahuje 10 milionů EUR.
• V rámci kategorie malých a středních podniků jsou drobní podnikatelé vymezeni jako podnikatelé, kteří zaměstnávají méně než 10 osob a jejichž roční obrat nebo bilanční suma roční rozvahy nepřesahuje 2 miliony EUR.
Definice malého a středního podnikatele je upravena Doporučením 2003/361/ES (http://www.czechinvest.org/data/files/definice-maleho-a-stredniho-podniku-2-1112.pdf).
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Petrtyl* - EKIS Český Krumlov tisk