Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.10.15 / dotaz č. 62057
Dobrý den,

mohl by mi někdo vysvětlit přepočet měrné roční potřeby tepla na tepelnou ztrátu domu v kW?
Budu-li uvažovat nízkoenergetický dům s měrnou potřebou tepla 50kWh/m2 a vícepodlažní dům s vytápěnou plochou 120m2, tak měrná potřeba tepla na vytápění za rok činí např. 50x120=6MWh/m2? Je to tak správně nebo je výpočet ještě jinak a počítá se na celou plochu domu včetně nevytápěných místností? Jak z této hodnoty dostanu ztrátu objektu v kW?
Moc děkuji za odpověď.
Vážený pane,
váš výpočet spotřeby tepla na vytápění je správný (jednotky máte špatně, spotřeba celého domu by byla 6 MWh). Měrná tepelná ztráta [kWh/m2.rok] může být vztažena na čistou podlahovou plochu (postup běžný při hodnocení pasivních domů podle mezinárodní metodiky), nebo na tzv. energeticky vztažnou plochu (používá se v ČR), která zahrnuje i plochu obvodových zdí a příček.

Tepelná ztráta [kW] udává, kolik tepla musíte v každém okamžiku dodat do budovy, aby uvnitř byla požadovaná teplota. V ČR se obvykle stanovuje tepelná ztráta pro venkovní teplotu -12°C (teplejší oblasti) až -18°C (horské oblasti).
podrobněji zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/25-venkovni-vypoctove-teploty-a-otopna-obdobi-dle-lokalit
Tepelná ztráta slouží pro návrh velikosti kotle a otopné soustavy. Tepelná ztráta se pak počítá z geometrie domu (kolik tepla "uteče" kterou stěnou, oknem atd.) a z potřeby větrání.

Z tepelné ztráty [kW] lze stanovit spotřebu tepla [kWh] např. pomocí této kalkulačky:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/47-potreba-tepla-pro-vytapeni-a-ohrev-teple-vody
Opačným postupem pak ze spotřeby tepla lze stanovit i tepelnou ztrátu. Tento postup ale doporučujme jen pro orientační výpočet. Pro návrh vytápění to není vhodné.

Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk