Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.10.15 / dotaz č. 62245
Dobrý den.
Chtěl jsem se vzhledem k Vaší odbornosti zeptat na informace ohledně "Průkazů energetické náročnosti budov".

Jde mi o to, jestli povinnosti nechat si je zpracovat, podléhají také:

- státní nemocnice,
- soukromé nemocnice,
- soukromé výrobní společnosti s výrobním areálem,
- soukromé společnosti realizující pouze administrativní činnost.

Předem děkuji za Váš čas a ochotu.
Dobrý den,
průkaz se zpracovává pro výstavbu nových budov, pro rekonstrukci a pro nový prodej budovy nebo její části nebo pro nový pronájem budovy (nebo její části, např. bytu nebo kanceláře od 1.1.2016). V těchto případech je opatřit si průkaz povinen vlastník budovy nebo stavebník, tedy i státní nemocnice, soukromé nemocnice, soukromé společnosti realizující pouze administrativní činnost.

U soukromých výrobních společností s výrobním areálem je zde možná výjimka. Průkaz se nezpracovává pro průmyslové a výrobní provozy, dílenské provozovny a zemědělské budovy se spotřebou energie do 700 GJ. Ale pokud je v areálu např. administrativní budova nebo budovy jídelny, šaten apod., tak těchto budov se výjimka netýká a je nutné pro výše jmenované případy (výstavba, rekonstrukce, prodej, pronájem...) průkaz zpracovat.

A dále je v zákoně zakotvena povinnost pro vlastníka budovy opatřit si plošně průkaz pro budovy užívané orgánem veřejné moci, včetně subjektů zřízených - tedy státní nemocnice. Tato povinnost platí plošně, tedy i v případě, že se nejedná o novou výstavbu, rekonstrukci budovy, prodej nebo pronájem.
Odpovídá:  Ing. Lucie Kochová* - EKIS Praha Enviros tisk