Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.1.16 / dotaz č. 65253
Dobrý den
Rozhodli jsme se stavět bungalov 10x15m a jediné provedené přípojky jsou el. Energie a voda.plyn v obci není. Chtěl bych se zeptat jak vyřešit vytápění a ohřev vody? Nějaká doporučení?Manželka jistě bude chtít krbovou vložku a topení v podlaze. Pozemek disponuje rozměry >1000m2 a je celý den na slunci.
Chtěl bych poradit jak pojmout celý koncept spotřeby energií v domě

Předem děkuji za radu
Vážený pane,
volba způsobu vytápění vám ovlivní celý koncept domu. Například jestli bude v domě komín, kotelna, sklad paliva. Jestli váš větrací systém bude přetlakový nebo podtlakový. Ovlivní to, kolik zaplatíte za provoz televize a chladničky. Před rozhodnutím zvažte, jaké máte nároky na spolehlivost, komfort a ekologii a jaké si představujete investiční a provozní náklady.

Vytápění uhlím: Levné, neekologické, špinavé a snadno dostupné. Automatické kotle mají poměrně komfortní provoz. Potřebujete komín, kotelnu a sklad paliva (kolik vás bude stát m3 obestavěného prostoru v domě?).

Vytápění peletkami: Podobně jako výše, drahé palivo, nízké emise. Kotel vyžaduje méně obsluhy.

Vytápění kusovým dřívím v kotli s ručním přikládáním: Pracné, špinavé a snadno dostupné. Cena paliva je dost variabilní. Potřebujete přístřešek pro skladování dřeva, poměrně velkou kotelnu (kotel + akumulační nádrž). Práce s přikládáním a přípravou paliva.

Vytápění kusovým dřevem v krbové vložce, napojené na akumulační nádrž: Kotelnu máte v obýváku. Větší prašnost, náročnější na obsluhu. Práce s přípravou paliva, viz výše.

Vytápění elektrickými přímotopy (tělesy, kabely v podlaze aj.): Bezobslužné, provozně drahé. Investiční náklady výrazně nižší oproti teplovodnímu vytápění s kotlem. Není potřeba komín a kotelna. Díky sazbě pro vytápění je levnější provoz elektrospotřebičů v domácnosti. Dům pouze s el. vytápěním nedostane stavební povolení, protože nesplní zákonné požadavky na energetickou náročnost. Bude nutno naprojektovat doplňkový zdroj, např. kamna na dřevo, fotovoltaický systém aj.

Vytápění tepelným čerpadlem: Výhody jako u el. vytápění, kromě vysokých investičních nákladů. Je potřeba poměrně malá kotelna.

Doporučuji, abyste si ve spolupráci s vaším projektantem udělal odhad investičních nákladů pro jednotlivé možnosti. Provozní náklady můžete porovnat třeba na této kalkulačce, nezapomeňte započítat energii pro ohřev vody (500 až 800 kWh/os.rok) a spotřebu elektřiny pro domácnost (cca 3000 kWh/rok):
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info

Jak vidíte, jde o poměrně široké téma, pokud máte zájem, můžete ho podrobněji konzultovat v naší bezplatné poradně:
http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/bezplatne-energeticke-poradenstvi-ekis/

S pozdravem
K. Srdečný