Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.1.16 / dotaz č. 65307
Zateplení stropu obytných prostor tzn.podlahy nevytápěné pochozí půdy.
Prosím o radu, jak zateplit podlahu půdy.
Stávající stav
Omítka, rákosové rohože,prkna, trámy, mezi nima slehlé obilné plevy, prkna - t.j.podlaha půdy. V 90letech jsem v obytné části snížil stropy cca 9mm sádrokartonem na latě 5-10cm. K dispozici jsem tehdy měl 2cm polystyrenové desky tak jsem je strčil nad sádrokarton, když došly, tak jsem použil cca 2cm skelnou vatu. O parotěsné folii jsem tenkrát nic nevěděl, takže tam není.
Mám v úmyslu měnit fošny na půdě, takže bych prostor mezi trámy - po odstranění plev - chtěl zasypat drceným polystyrenem cca 20cm a na trámy našroubovat 3,5cm fošny. Je Toto řešení možné??
Po přečtení různých rad na netu z toho nejsem moc moudrý. Někdo radí použít parotěsnou folii na spodní prkna a dokonce ji přesponkovat i kolem trámů, jiný zas folii v žádném případě ne. Jaký je tedy správný postup v případě, že už jsem z místnosti provedl se stropem výše popsané.
Ještě musím dodat, že při rekonstrukci střechy jsem na půdě vybudoval zapuštěnou lodžii, kde jsem podlahu cca 12m2 zasypal výše uvedeným způsobem s tím, že vršek jsou OSB Desky. Lodžie je nad kuchyní, kde je páry jistě nejvíce a zatím mi na sádrokarton, žádný kondenzát neteče.
Jaký na tento problém máte prosím názor??
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

Vámi navrhované řešení, zasypání prostoru mezi trámy drceným polystyrenem, je v podstatě dobrým řešením.
Trochu se obávám, že se změní poměry v tomto prostoru a mohlo by docházet k zavlhání ve zhlavích trámů. Po odkrytí záklopu a vyčištění prostoru doporučuji ošetřit trámy nátěrem Lignofix nebo Katrit.
Lepším řešením by bylo vyplnění prostoru minerální vatou typu "magmarelax". Po vyplnění prostoru izolačním materiálem celý prostor zakrýt paropropustnou folií. V žádném případě ne parozábranou. Konstrukce musí být difuzně otevřená směrem na půdu. Záklop z podlahových prken bude sloužit jako pochozí.

S pozdravem
Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk