Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.2.16 / dotaz č. 66124
Dobrý den,potřeboval bych poradit se zateplením stropu. Budu dělat celý nový (staré stropnice silně napadené červotočem) a chtěl bych přiznané trámy cca 10cm(výška trámu bude 20cm), mezi trámy palubky. Půda je nevytápěná, střecha nová,zateplená, bylo by vhodné mít půdu pochozí. Můžete mi prosím poradit vhodnou skladbu stropu?
Děkuji
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Při návrhu stropu je nutno zohlednit nejen tepelně izolační požadavky, ale též statickou únosnost a ochranu proti hluku, případně i požární hledisko. Důležitá je i celková tloušťka stropu v návaznosti na stávající schodiště. Posoudit je nutné i normově povolený průhyb stropu. Jelikož nejsou známy všechny údaje, je navržené řešení pouze orientační.
Součinitel prostupu tepla U mezi vytápěným prostorem a nevytápěnou půdou má dle ČSN 730540-2 splňovat hodnotu 0,30 (požadovaná) až 0,20 (doporučená) W/m2K. Čím nižší je hodnota U, tím lépe. Uvedené hodnoty platí pro strop pod nevytápěnou půdou s nezateplenou střechou. Máte-li střechu zateplenou, můžete uvažovat s hodnotami pro strop vnitřní z vytápěného k nevytápěnému prostoru 0,60-0,40 W/m2K. Ustálíme-li se na hodnotě U=0,30 W/m2K, vychází tloušťka běžné izolační vaty s lambdou 0,039 W/mK (součinitel tepelné vodivosti) cca 140 mm. Předpokládám, že jste se rozhodl pro lehkou konstrukci podlahy, bez betonové mazaniny (mokrý proces). Na palubky bych tedy položil parozábranu a tepelně izolační vatu tl. 100 mm, tím dojde k zarovnání s vrchním lícem dřevěných trámů. Dále je nutné zvolit nosné podlahové desky dle požadovaného zatížení v podkroví a vzdálenosti trámů (kupříkladu desky OSB). Na takovouto nosnou konstrukci zbývá provést lehkou plovoucí podlahu s kročejovou zvukovou izolací (budoucí obytné podkroví). Pro obytné podkroví lze zvolit jako akustickou izolaci desky Isover N - tl. 50 mm (zvuková kročejová izolace z minerální vaty v rámci jednoho bytu, kročejový útlum 35 dB). Akustická izolace plní i funkci tepelnou a doplní výšku tepelné izolace nad 140 mm. Po obvodu podlahy je nutné směrem ke stěně položit podlahový pásek, aby se hluk nepřenášel do stěn. V případě příček je třeba navrhnout upravené řešení. Dále následuje roznášecí podlahová deska (-ky), vyrovnávací pěnová folie 3-4 mm a laminátová nášlapná vrstva. Nerovnost pokladu pro laminátové podlahy by neměla přesáhnout 2 mm na délce 2,0 m (viz poznámka o průhybu v úvodu tohoto textu).
S pozdravem

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk