Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.2.16 / dotaz č. 66168
Dobrý den,
rekonstruujeme starý rodinný dům v Českých Budějovicích. Dle PD byly na měm provedeny práce zajišťující statiku domu, probíhají práce na půdní vestavbě a mělo by následovat zateplení obvodového pláště. Práce jsou prováděny stavební firmou.
Chtěla bych se zeptat, zda by na již rozestavěnou rekonstrukci nebylo možné čerpat dotace - hlavně mám na mysli zateplení fasády a pokud ano, tak za jakých podmínek.
Pokud by to bylo možné, měla bych zájem o osobní konzultaci s odborníkem - kam a na koho se obrátit a kde se objednat.

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz, ke kterému uvádím:
.
Na část rekonstrukce domu, týkající se zateplení obvodových stěn, zateplení půdní vestavby případně výměny stávajících oken by bylo možno žádat o dotaci z programu Nová zelená úsporám. Tento program stanovuje požadavky na parametry budovy po provedení úsporných opatření, např. dosažení průměrného součinitele prostupu tepla, měrnou roční spotřebu tepla na vytápění, procentní snížení vypočtené měrné roční spotřeby tepla na vytápění oproti stavu před realizací opatření apod. Míra podpory podle dosažených vlastností se může pohybovat od 30 do 55 % z celkových způsobilých výdajů.
Další z podmínek je, aby dosažené vlastnosti po rekonstrukci vyhodnotil energetický specialista. Bližší informace k programu Nová zelená úsporám je možno najít na internetu www.novazelenausporam.cz.
Případné další dotazy je možno konzultovat v našem Energetickém konzultačním a informačním středisku, nejlépe při osobní návštěvě.
.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.