Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.2.16 / dotaz č. 66226
Dobrý den, měl bych zájem o předběžné posouzení RD pro získání dotace z programu "Nová zelená úsporám". Primárně by se mi jednalo o zateplení obálky budovy + výměnu oken a vstupních dveří. Nicméně se nebráním žádnému dalšímu opatření, které by snížilo energetickou náročnost domu. V roce 2010 jsem získal dotaci z původního programu na kotel na biomasu + aku nádrž, ale toto řešení mi již nevyhovuje a chci přejít na jiný systém topení, k čemuž ale potřebuji snížit ener. náročnost. Přílohou posílám dokumentaci.
(Poznámka konzultanta: dle dokumentace se jedná o nepodsklepený RD, obdélníkového půdorysu, se sedlovou střechou a obytným podkrovím. Dům je postaven z PTH 44 – U=0,36 W/m2K, výplně otvorů s Uw=1,4 W/m2K, střecha U=0,22 W/m2K.)
Dobrý den.
V roce 2010 jste již využil dotační program na výměnu zdroje tepla, a nyní chcete změnit systém vytápění. Každý dotační program má svojí dobu udržitelnosti realizovaného opatření. Např. současná NZU má dobu udržitelnosti 10 let. Zde si dejte pozor na porušení podmínek dotačního programu, který jste již využil.

Dle zaslané dokumentace jsou součinitelé prostupu tepla U pro obvodovou stěnu 0,36 W/m2K a pro okna 1,4 W/m2K.
Pokud chcete využít dotační program NZU v oblasti A.0 pro dílčí opatření vedoucí ke snížení energetické náročnosti domu – zateplení stěn, výměna oken, je potřeba tímto zásahem ušetřit alespoň 20% roční potřeby tepla na vytápění. Obvodové konstrukce Vašeho domu jsou nyní v celkem dobrém tepelně technickém stavu. Dotační program vyžaduje v oblasti A.0 návrh konstrukcí na 0,9x Urec (90% doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla dle ČSN 730540), což odpovídá hodnotě U=0,225 W/m2K. Když vedle sebe postavíme hodnoty pro obvodovou stěnu:
1) součinitel prostupu tepla stávající konstrukce: U=0,36 W/m2K,
2) podmínka na součinitel prostupu tepla konstrukce v dotaci NZU: U=0,225 W/m2K

To samé se nechá provést i s okny:
1) součinitel prostupu tepla stávajících výplní otvorů: U=1,4 W/m2K,
2) podmínka na součinitel prostupu tepla konstrukce v dotaci NZU: U=1,08 W/m2K.

Z těchto hodnot patrné, že zateplením obvodové stěny nedojde až k takovému zlepšení tepelně technických vlastností obvodové stěny. Pro představu, obvodová stěna tl. 45 cm z cihel plných má U=1,4. Špaletové netěsné okno má U=2,4. Čím vyšší U, tím více tepla konstrukcí „utíká“.

Předběžných výpočtem, kam jsem zahrnula zateplení stěn a výměnu oken, jsem se dostala na hodnotu úspory okolo 13%. To je málo pro splnění podmínek dotace, potřeba je min 20%. Stěny se nechají zateplit i na lepší hodnotu, než vyžadují podmínky NZU. Např. se nechá použít zateplení 16 cm EPS, kdy má pak obvodová stěna U=0,17 W/m2K. Když budu ve výpočtu uvažovat tuto hodnotu, úspora roční potřeby tepla vyjde okolo18-19 %. Dají se zlepšovat i parametry oken, ale plocha oken je v poměru k ploše stěn malá a tudíž ve výsledné roční úspoře činí jen desetiny procenta. To už se pomalu přibližuje 20% a tedy i možnému podání řádosti o dotaci, ale provádění takovýchto opatření nebude ekonomicky návratné.
Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk