Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.5.16 / dotaz č. 68562
Dobry den
Stavim pasivni dum z VPC a elektrikar chce pouzit standardni krabicky na zasuvky a zatmelit silikonem misto vzduchotesnych s gumou (pry guma nedrzi, ma jen jednu malou diru atd.)
Existuji nejake zkusenost z praxe, jak utesnit zasuvky selskym rozumem? Staci jednoduse hodne peny a tmelu?
Dekuji
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

V první řadě se jedná o to, jakou technologií je dům postavený a co tvoří vzduchotěsnící vrstvu. Ve Vašem případě se jedná o vápenopískovou technologii, ale postupně:
U staveb na bázi dřeva se obvykle skladba stěny volí tak, aby byla vytvořena instalační mezera mezi vzduchotěsnící vrstvou a vnitřním obkladem, což bývá obvykle sádrokarton. Hlavní zásadou zde je, omezit veškeré prostupy vzduchotěsnící vrstvou na nejnutnější minimum, protože zkušenosti s potřebou utěsnění velkého množství prostupů jsou velmi negativní. Skladba pak obvykle vypadá (od interiéru) – vnitřní obklad, sádrokarton, instalační mezera, fóliová parozábrana, OSB deska se vzduchotěsně řešenými spoji apod. a dále směrem ven tepelné izolace a další vrstvy.
Šířka instalační mezery se volí tak, aby bezpečně vytvořila prostor pro osazení instalačních krabic a rozvodu kabelů. Vlastní vzduchotěsnící vrstva je tedy bez prostupů. Řeší se pouze prostupy kabeláže z exteriéru, tedy přívodní kabely. Zde je nejlépe použít k tomu určené průchodky a manžety, dotěsnění lze provádět speciálními páskami a tmely. Manžety pro menší průměry jsou vestavěny do samolepících pásek, které navazují na okolní fólii.

Jiná situace je u masivních zděných staveb, kde vzduchoizolační vrstvu tvoří omítka. Zde se neobejdeme bez speciálních krabic, které jsou vyrobeny ze vzduchotěsného plastu a kabelové otvory jsou vzduchotěsně řešeny. Doporučuje se také a to často, aby krabice byly zplna zasádrovány. Systém „hodně pěny“ za nijak účinný nepovažuji. PUR pěna po ořezání má otevřenou buněčnou strukturu a za vzduchotěsnou tak nemůže být považována.
Rozdíl je také v tom, zda jsou krabice umístěny a kabely vedeny v děrovaném páleném zdivu, nebo se jedná o tvarovky s otvory, kde se kabely protahují, jako jsou například vápenopískové tvárnice. V prvním případě by se kabely měly zaházet kvalitní omítkou a případné netěsnosti tmelit. Pokud jsou kabely v chráničkách, tak chráničku na konci vyplnit pružným tmelem.
U kruhových děr ve vápenopískových tvárnicích možná vyplnit pěnou, ale především opět z plna zasádrovat a případně dotěsnit tmely. Gumy ve vstupech do krabičky samy o sobě nemusí stačit, ale jak jinak prostup lépe nebo jako druhou pojistku zajistit? Jako vhodné tmely se uvádějí akrylátové, případně airstop tmely. Silikonové univerzální tmely nemusí mít dostatečnou životnost, ale je asi lépe zeptat se na zkušenosti především u firem, které blower door testy a měření provádějí. Některé zkušenosti jsou popisované i na webu, např.: casopisstavebnictvi.cz-dům-s-jednovrstvou-zdenou-konstrukci-v-pasivnim- energetickem-standardu a i jiné.odkazy.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice