Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.5.16 / dotaz č. 68776
Dobrý den, jaké jsou přesně povinnosti obce vyplývající ze zákona o hospodaření energií, zejména co se týká zpracování průkazů energetické náročnosti budovy a energetických auditů a případně dalších požadavků? Děkuji.
Dobrý den,
povinnost zpracování průkazu energetické náročnosti budovy (PENB) je dána §7a zákona o hospodaření energií č. 406/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů. Obec jako vlastník budovy je povinna opatřit si PENB při výstavbě nových budov, při větších změnách dokončených budov (změna dokončené budovy na více než 25 %
celkové plochy obálky budovy), při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy. Dále jako tzv. orgán veřejné moci je povinna opatřit si PENB pro užívané budovy, a to pro budovy s celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 500 m2 od 1. července 2013 a pro budovy s celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 250 m2 od 1. července 2015. Vlastník budovy je povinnen u budov užívaných orgánem veřejné moci, pokud byl u nich PENB zpracován na základě povinnosti, umístit průkaz v budově podle prováděcího právního předpisu.

Povinnost zpracování energetického auditu (EA) vyplývá z §9 zákona o hospodaření energií a prováděcí vyhlášky č. 480/2012 Sb. ve znění pozdějších předpisů. Obec jako vlastník budovy nebo energetického hospodářství je povinna zpracovat pro budovu nebo energetické hospodářství energetický audit v případě, že tato budova nebo toto energetické hospodářství má spotřebu energie vyšší než 700 GJ (194 MWh) za rok a pokud všechny její budovy a energetická hospodářství mají celkovou průměrnou roční spotřebu energie za poslední dva kalendářní roky vyšší než 1 500 GJ (417 MWh) za rok. Tato povinnost nabyla účinnost 1.1.2005, resp. 1.1.2006 je-li celková roční spotřeba energie vyšší než desetinásobek stanovených hodnot.
Dále je vlastník budovy povinnen zpracovat EA u větší změny dokončené budovy v případě, že nejsou splněny požadavky na energetickou náročnost budovy podle § 7 odst. 5 písm. f) zákona o hospodaření energií.
Energetický audit platí do provedení větší změny dokončené budovy nebo energetického hospodářství, pro které byl zpracován. Povinnost zpracovat energetický audit se nevztahuje na dokončené budovy, jejichž měrná spotřeba tepla při vytápění odpovídá požadavkům stanoveným prováděcím právním předpisem.

Obec jako stavebník a vlastník budovy je v případě výstavby nové budovy, větší změny dokončené budovy a jiné než větší změny dokončené budovy povinna plnit požadavky na energetickou náročnost budovy a to dokládat průkazem energetické náročnosti budovy (viz výše). Tyto požadavky stanovuje §7 zákona o hospodaření energií a jeho prováděcí vyhláška č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov, ve znění pozdějších předpisů.

S pozdravem, Lucie Stuchlíková
Odpovídá:  Ing. Lucie Stuchlíková* - EKIS Praha Porsenna
Téma:  Legislativa
tisk