Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.5.16 / dotaz č. 69050
Dobrý den,
nově jsme koupili dům, ve kterém pronajímáme byty, na katastru je zatím veden jako RD, tudíž nemáme zatím instalované měřáky tepla. Chtěla jsem se jen zeptat jeslti existuje nějaká křivka či vzorec na výpočet otopné plochy, v případě, že nájemce bydlí v bytě jen určitou část roku například od října do května.Děkuji
Vážená paní,
platby za teplo, teplou vodu a další služby si můžete libovolně upravit v nájemní smlouvě.

Pokud nemáte instalováno měření spotřeby tepla pro jednotlivé byty, nebo alespoň indikátory spotřeby tepla na radiátorech, bude asi nejjednodušší účtovat teplo podle podlahové plochy.

Pokud je byt obsazen jen část roku, můžete pro jednotlivé měsíce brát níže uvedené rozdělení (převzato z vyhl. č. 67/2013 Sb.). Rozdělení pro konkrétní roky může vypadat jinak (údaje o tom, jak "tuhá" byla konkrétní zima, lze dohledat na webu ČHMÚ: http://portal.chmi.cz/historicka-data/pocasi/otopna-sezona). To ale nevadí, protože účtování podle podlahové plochy je dost nepřesné, takže nemá smysl to nějak podrobněji rozpočítávat. Přesnější by bylo rozúčtovávat náklady na teplo po měsících, pokud máte měsíční odečet fakturačního měřidla.

S pozdravem
F. Macholda, K. Srdečný

Spotřeba tepla na vytápění v jednotlivých měsících roku:
leden - 19 %
únor - 16 %
březen - 14 %
duben - 9 %
květen - 2 %
červen -0 %
červenec - 0 %
srpen - 0 %
září - 1 %
říjen - 8 %
listopad - 14%
prosinec -17 %
celý rok - 100 %
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk