Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.5.16 / dotaz č. 69057
Dobrý den.Co vše musím udělat, budu-li chtít snížit velikost hlavního jističe v elektrorozvaděči? Jedná se o RD, jak postupovat?
Dobrý den, děkuji za dotaz.

Změnu hlavního jističe je nutno v první řadě technicky posoudit. Hlavní jistič by měl mít takovou velikost, aby byl umožněn provoz všech spotřebičů, které mohou být zapnuty všechny najednou. U třífázového rozvodu je také důležité, aby byly spotřebiče zapojeny rovnoměrně do všech tří fází. To může ale ověřit jen odborník – elektrikář. Pokud by byla hodnota jističe příliš snížena, docházelo by k vypínání jističe i v případě, že by bylo náhodně zapnuto několik spotřebičů.
V případě, že budete znát, jaká nejnižší hodnota jističe je pro vaše odběrné zařízení technicky vhodná, obraťte se na svého dodavatele elektřiny prostřednictvím telefonní služby, poradenského centra nebo přes zákaznický portál.
Pro změnu hodnoty hlavního jističe je nutné vyplnit formulář, obsahující nejdůležitější údaje o odběrném místě, instalované spotřebiče a aktuální a novou hodnotu hlavního jističe. Každý dodavatel elektřiny má formuláře pro tyto změny již vytvořeny a je nutné je využít.
Pro výměnu jističe v odběrném místě si budete sám muset zvolit a objednat elektroinstalační firmu, která výměnu provede. Instalovaný jistič musí být zvolen ze standardní řady provozovatele distribuční soustavy a splňovat další technické parametry, jež jsou uvedeny v požadavcích na umístění, provedení a zapojení měřících souprav u zákazníků. Detailnější informace najdete na webových stránkách distribuční společnosti v pravidlech provozování distribuční soustavy. Elektroinstalační firma bude zřejmě vyžadovat vaši přítomnost v odběrném místě v době provedení montáže. Před zásahem do elektroměrového rozvaděče je nutno oznámit odstranění plomb distributora provozovateli distribuční soustavy.
Po skončení úprav budete muset požádat provozovatele distribuční soustavy o nové zaplombování. Pokud je elektroměrový rozvaděč přístupný, pracovník provozovatele distribuční soustavy provede pouze kontrolu a zaplombování rozvaděče a vaše účast nebude při tomto úkonu nutná. Administrativní a smluvní záležitosti je možné vyřídit elektronicky nebo korespondenčně, některé společnosti mají i obchodní kanceláře nebo poradenská centra.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Lyčka* - EKIS Ostrava KEA
Téma:  Elektřina
tisk