Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.5.16 / dotaz č. 69177
Dobrý den,
uvažujeme o zateplení rodinného domu z r.1994.
Stávající skladba s vnitřní přizdívkou a skelnou vatou bude mít tepelný odpor R někde kolem 1,4 m2.K/W. a to odpovídá součiniteli prostupu tepla U cca 0,7 W/m2.K. Máme vyměněná plastová okna,proto vzhledem k jejich osazení potřebujeme tenčí zateplení.Narazili jsme na:http://www.new-therm.cz/vse-o-systemu//TPD-PUR 30/40 polyuretanový izolant (PUR), který svými unikátními technickými parametry udává nový směr v zateplování fasád. Polyuretan ve formě tvrdých stavebních desek patří nyní mezi izolanty s nejlepšími tepelně izolačními vlastnostmi a zároveň nabízí skvělou difúzi vodních par.Jaký máte názor na toto zateplení?Odpovídá tento typ požadavkům nových norem?Jak to bude s rosným bodem při skladbě stěny- cihla voštinová s dutinami 15cm, vistemat skelná vata 4 cm,škvárová tvárnice 30 cm(popis z vnitřní strany stěny směrem ven)při použití výše popisovaných pur desek?

Velmi děkuji za Vaši opověď.
Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Současný trh nabízí nepřeberné možnosti při výběru materiálů pro zateplení stěn budov. Vámi uváděné desky TPD–PUR 30/40 patří podle technických podkladů výrobce k těm, které mají přibližně o polovinu lepší deklarovaný součinitel tepelné vodivosti lambda (λ=0,022 W/mK) oproti běžnému polystyrenu nebo vatě s lambdou 0,039 W/mK. Čím nižší je lambda, tím materiál lépe tepelně izoluje. Logicky je tedy zapotřebí poloviční tloušťku izolantu. Faktor difuzního odporu μ =20 je u těchto desek rovněž překvapivě nízký (běžný tvrdý PUR 50–100, běžný polystyren cca 50). Čím nižší je faktor difuzního odporu μ, tím lépe propouští materiál vodu ve formě páry. Je to vlastně poměrové srovnání se vzduchem (μ vzduch=1). Desky TPD–PUR 30/40 jsou dle technických podkladů navrženy tak, že jsou schopny propustit vodní páru, ale zároveň izolovat proti kapalné vodě. Je to nejspíše dáno konkrétním složením kompozitu výrobku. Kvalita je však vyvážena vyšší cenou a to i při poloviční tloušťce izolantu (nutno také použít propustnou stěrku a odpovídající tenkovrstvou omítku).
Podobné vlastnosti však mají i desky PIR a desky z fenolické pěny, které se většinou použijí tam, kde je málo místa (ostění oken, lodžie atd.). Dodavatele je možno snadno dohledat, cena je rovněž vyšší.
Asi o 20 až 25% lepší lambdu než běžný polystyren má i šedý děrovaný polystyren s příměsí grafitu (λ= 0,032 W/mK), takže je též možno navrhnout úspornější tloušťku izolantu.
Tloušťku izolantu si nechte navrhnout projektantem. Ten vypočítá i množství kondenzátu a jeho roční bilanci. Nabízí se možnost spojit návrh zateplení s dotačním programem Nová zelená úsporám, oblast podpory A - Snižování energetické náročnosti rodinných domů, kde je možno čerpat podporu až do 50% doložených způsobilých výdajů.

S pozdravem
Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk