Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.5.16 / dotaz č. 69310
Jedná se o novostavbu bytu metrové 67 m zatím hrubá stavba můj dotaz je na nějaké řešení topení chlazení a ohřev vody a zda je možné čerpat dotací dekuji
Hezký den,

co se týká dotací, můžete ji získat v rámci programu Nová zelená úsporám, který je však určen pro rodinné domy. Vy v dotazu píšete o bytu a tak nevím, zda moji odpověď využijete.

Při řešení energetických zdrojů na vytápění a ohřev vody můžete získat dotaci v případě vlastnictví rodinného domu v následující oblasti podpory a na následující zařízení:

2.4 Oblast podpory C – Efektivní využití zdrojů energie

V této oblasti jsou podporována opatření, která zajistí efektivní využití energie v rodinných domech.

2.4.2 Podoblast podpory C.3 – Instalace solárních termických a fotovoltaických systémů

V této podoblasti je podporována instalace solárních termických a fotovoltaických (FV) systémů do dokončených rodinných domů a do novostaveb rodinných domů (včetně rozestavěných).

O dotaci v této podoblasti podpory může vlastník domu požádat na jeden rodinný dům pouze jednou za dobu trvání Programu, a to i v případě rodinného domu s více bytovými jednotkami. Výjimkou je kombinace solárního systému určeného pro ohřev teplé vody (podoblasti podpory C.3.1/C.3.2/C.3.3) s fotovoltaickým systémem (podoblast podpory C.3.5/C.3.6) s akumulací elektřiny výhradně do akumulátorů.

Zde je možná výše podpory:

C.3.1 Solární termický systém na přípravu teplé vody - podpora 35 000 Kč
C.3.2 Solární termický systém na přípravu teplé vody a přitápění - podpora 50 000 Kč

C.3.3 Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem - podpora 35 000 Kč
C.3.4 Solární FV systém bez akumulace el. energie s tepelným využ. přebytků a celkovým využ. ziskem ≥ 1 700 kWh·rok-1 - podpora 55 000 Kč
C.3.5 Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh·rok-1 - podpora 70 000 Kč
C.3.6 Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 3 000 kWh·rok-1 - podpora 100 000 Kč

Základní podmínky poskytování podpory:

1) Definice rodinného domu dle kapitoly 11 musí být pro poskytnutí podpory v oblastech podpory A a C naplněna jak pro budovu před realizací podporovaných opatření (tj. ve výchozím stavu), tak i pro budovu v navrhovaném stavu po dokončení realizace podporovaných opatření.

2) Budova, na kterou je poskytnuta podpora, musí po celou dobu udržitelnosti splňovat definici rodinného domu uvedenou v kapitole 11.

3) Žadatelem o podporu může být pouze vlastník nebo stavebník rodinného domu (jak fyzická osoba, tak i právnická osoba) podléhající daňové povinnosti podle zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí, ve znění pozdějších předpisů (včetně vlastníků od daně ze staveb a jednotek osvobozených dle ustanovení § 9 tohoto zákona).

4) Žadatel musí zůstat vlastníkem budovy, na kterou je žádáno o podporu, od podání žádosti až do vydání Registrace akce a Rozhodnutí o poskytnutí dotace (dále jen „Registrace a rozhodnutí“), respektive vydání Registrace akce a stanovení výdajů na fi nancování akce organizační složky státu (dále jen „Registrace a stanovení výdajů“). Změny vlastníků nemovitosti v průběhu administrace žádosti a po dobu udržitelnosti jsou umožněny pouze v případech uvedených v kapitole 9.

5) Podporu lze poskytnout i na opatření prováděná na rodinném domě, na který je nebo byla individuálně poskytnuta podpora ze státního rozpočtu nebo jiná podpora z dalších veřejných zdrojů, ne však na stejné položky nebo dříve podpořená opatření. V případě podpory z více veřejných zdrojů je žadatel povinen tuto skutečnost oznámit Státnímu fondu životního prostředí ČR (dále jen „Fond“) nejpozději před závěrečným vyhodnocením žádosti.

6) V rámci Výzvy je možno na jeden objekt uplatnit pouze jednu žádost, která může obsahovat kombinaci opatření z více podoblastí podpory. Další žádost je možné podat až po vyplacení podpory v rámci předchozí žádosti nebo v případě zpětvzetí předchozí žádosti, ukončení administrace předchozí žádosti v případě neplnění podmínek Programu Nová zelená úsporám (dále jen „Program“) nebo v případě nevydání Registrace a rozhodnutí, respektive Registrace a stanovení výdajů, k předchozí žádosti.Oblast podpory B – Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností V této oblasti je podporována výstavba nových rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností a také změna dokončené budovy, která před zahájením změny nesplňuje defi nici rodinného domu (viz defi nice v kapitole 11).

Pokud budete mít další dotazy, prosím o konkrétnější požadavek.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk