Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.8.16 / dotaz č. 71133
Dobrý den, mám postavenou novostavbu z Heluz cihel 30cm a poté bude zateplena šedým polystyrenem 16cm. Zateplení střechy je navrženo mezikrokevně a podkrokevně celkem 32cm. Máme ale na 1/3 domu půdu, která bude sloužit jen jako odkládací prostor, tudíž zvažuji, jestli není zbytečné zateplovat střechu na této části domu, a raději zateplit strop. Na stropě máme pohledové trámy, které chceme zachovat a na ně bych přimontoval palubky. Můžete mi sdělit jakou skladbu podlahy mám dát poté? Mockrát děkuji.
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Dle ČSN 730540-2 Tepelná ochrana budov – Požadavky (tabulka 3) se jedná o strop pod nezateplenou půdou se střechou bez tepelné izolace, u kterého je požadovaný součinitele prostupu tepla Un,20=0,30 a doporučený Urec,20=0,20 W/(m2K). Čím menší hodnota U, tím lépe konstrukce tepelně izoluje. U novostavby bych se držel doporučené hodnoty 0,20. Použijete-li běžný izolační materiál (izolační vatu, polystyren) se součinitelem tepelné vodivosti lambda 0,039 W/(m1K), bude se tloušťka tepelné izolace pohybovat od 160 do 180 mm. Tady by mohl vzniknout problém s výškovým stupněm v podlaze vůči obytné části podkroví a případné znemožnění pozdějšího využiti půdy k bydlení. S kvalitnější tepelnou izolací, například PUR pěna s lambdou 0,032 W/(m1K), by bylo možno snížit tloušťku na cca 120 mm.
Předpokládám, že skladbu s mokrým procesem (betonový potěr) můžeme vynechat. Skladba stropu by tedy mohla být: Na podlahové palubky (tl. dle vzdálenosti trámů a zatížení) položit parozábranu bránící vstupu vlhkosti do konstrukce. Dále podlahová tepelná izolace, nabídka trhu je bohatá. Na závěr difuzní folie a roznášecí desky (pero-drážka) ve dvou vrstvách, spojené vruty, případně slepované (dřevotřískové OSB desky, QSB desky, Cetris desky nebo sádrovláknité desky). Existují též systémové podlahové desky, které už jsou propojené s tepelnou izolací a pouze se skládají na pero a drážku na rovný podklad. Pokud by do budoucna měla být půda využívána i jako obytná, je třeba zvážit i protihlukovou izolaci a nášlapnou vrstvu. Celou novou skladbu stropu je dobré si nechat posoudit výpočtem pro konkrétní materiály, jak z teplotního hlediska (nutná tloušťka tepelné izolace podle lambdy), tak z vlhkostního hlediska (roční množství zkondenzované vlhkosti a její odpaření v letním období). Jestli máte i stěnu z obytné části k půdě, bude nutno zateplit i tuto.

S pozdravem
Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk