Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.8.16 / dotaz č. 71155
Bydlím v tzv. finském domku z 60tých let. V současné době uvažuji o povrchové úpravě vnějšího skeletu. Předpokládám, že je vhodnější než broušení a nový nátěr starých palubek, které jsou v některých případech i trochu rozeschlé, přidání nové vrstvy palubek. Většina majitelů v mém okolí toto řešila přidáním paropropustné folie a nové vrstvy palubek na existující palubky. V mém případě, pokud bych přidával novou vrstvu palubek, bych uvažoval i o případném částečném zateplení. Současná struktura stěny směrem zevnitř ven je následující 2-3 cm omítka, térový papír, prkna 1.2-1.5 cm v některých případech s malými mezerami (cca 3 mm) mezi prkny, vzduchová mezera 6.5 -7 cm, heraklit 3.5 cm, térový papír, vnější palubky s pérem tloušťka palubek 2.4 cm.
Vzhledem k tomu, že vnitřní omítky v celém domě byly nově opraveny asi před 3 roky, neuvažuji o žádné úpravě zevnitř budovy. S ohledem na to, že lze předpokládat, že parozábrana (térový papír) bude i místně nekompaktní (instalace sítí apod.) bude nutné zachovat difúzně otevřenou strukturu stěny. Nepředpokládám ani odstranění současných venkovních palubek.
Předpokládal jsem, že by bylo možné např. na venkovní palubky vytvořit rošt ze střešních latí 6 cm a prostor nechat volný (vzduchová mezera) popř. vyplnit nějakou tepelnou izolací s nízkým difuzním odporem, následně překrýt polopropustnou folií a zakrýt opět palubkami (smrk, modřín, sibiřský modřín) tloušťka 2-2.5 cm.
Dále by se dalo uvažovat popř. i o vyplnění vzduchové mezery v původní konstrukci nějakým typem foukané (sypané) izolace s nízkým difúzním odporem.
Prosím o Vás o radu, zda uvažovaný způsob zateplení je rozumný a jaký typ izolace použít do jednotlivých vrstev. Můžete mi prosím případně doporučit nějaké firmy, které by mohly provést ověřovací výpočet, popř. návrh (modifikaci navrhovaného) systému zateplení.
Děkuji za Vaši odpověď.
Po posouzení Vámi popsané obvodové stěny v programu PROTECH jsem došel k následujícím výsledkům: Stávající obvodová stěna v podstatě vyhovovala tehdejším požadavkům ČSN 730540 v roce 1960 a byla z hlediska prostupu ekvivalentní k cihelnému zdivu 45 cm. Pokud budete dělat úpravy, doporučuji stávající vzduchovou mezeru vyplnit materiálem, např. magmarelax, zafoukáním a z vnější strany doplnit minerální izolace s roštem o tloušťce 12 cm. Tím splníte požadavek současné ČSN 730540-2 (2011). Před zaklopením palubkami z vnější strany instalovat paropropustnou fólii, která jednak umožní odchod případné nežádoucí vlhkosti a jednak také zabrání úniku vaty do vnějšího prostoru.
Pokud budete chtít ověřovací výpočet, obraťte se na autorizovanou osobu, a ta Vám v programu (např. PROTECH) provede potřebný výpočet.
Vámi navrhovaná tloušťka tepelné izolace 6 cm neplní požadavek současné platné ČSN a dostanete se na hodnotu U≐ 0,37 [W/m2.K]. Požadovaná hodnota UN20 = 0,3 [W/m2.K].
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk