Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.8.16 / dotaz č. 71433
Dobrý den Vám přeji vážení,

dovolte mi vznést otázky, na které jsem nenašla zde na ekisu odpověď. A to na správnost vyúčtování za rok 2015.

Základní informace:
Jsem majitelkou jednotky v bytovém domě, kde se k výrobě tepla používá centrální domovní kotelna a skrze domovní stanici LOGOmix od fy. MEIBES je následně má jednotka vytápěna. V této jednotce pomocí topné vody z domovní kotelny je i individuálně připravována teplá voda. Tento systém vytápění a lokální přípravy teplé vody je instalován ve všech jednotkách v našem domě.

V květnu 2014 jsem se stala majitelkou rozestavěné jednotky (jakožto nebytové) ve stavu hrubé stavby bez jakéhokoliv vybavení ZTI. Výpočtový list neobsahoval žádné zálohové platby na teplo. Následně jsem jednotku dostavovala. "Vyúčtování" za r. 2014 žádné náklady na "teplo" neobsahovalo. Nadále jsem v roce 2015 pokračovala v dostavbě a platila zálohy na služby dle platného původního výpočtového listu, tedy bez záloh na náklady spojené s dodávkou tepelné energie.

K instlaci domovní předávací stanice od MEIBESu do mé jednotky (stále rozestavěných) došlo na přelomu měsíce července/srpna 2015, od té doby bylo technicky možné jednotky vytápět, nicméně zkolaudována jako byt byla jednotka až v červnu 2016.


Dotazy:
Zda-li mi byly oprávněně účtovány náklady vytápění jednotky za celý rok 2015, tedy zda vůbec vlastník (SVJ) měl právo přeúčtovávat mi náklady na telepnou energii (základní složku) za 1. polovinu roku 2015, tj. období 2. poloviny topné sezony 2014/2015 (kdy nebyla moje jednotka dostavěná a nebylo instalováno žádné zařízení ZTI), přičemž nám náklady na 1. polovinu topné sezony 2014/2015, kdy byl stav shodný, neúčtoval?

Další podružný dotaz, zda je skutečně povinností vlastníka (SVJ) použít v našem případě, instalovaných domovních stanic od MEIBESu s lokální přípravou teplé vody pro vyúčtování vyhl. č. 372/2001 Sb?

Ve stanovách "máme zapsáno": V případč vyúčtování záloh na média se rozdělí náklady, jak níže uvedeno, pokud obecný předpis nenařídí povinné použití metody jiné:
a) dodávka pitné vody 10% podle podlahové plochy bytu a 90% podle naměřených hodnot na podružných vodoměrech
b) dodávka tepla 40% podle podlahové plochy a 60% podle naměřených hodnot měřidel umístěných v bytech
c) dodávka teplé vody 30% podle podlahové plochy bytu a 70% podle naměřených hodnot na podružných vodoměrech, přičemž se sčítají náklady na výrobu teplé vody a náklady na dodávku vody pro tento účel.

Děkuji Vám za odezvu a jsem s pozdravem
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.
Z vašeho popisu nejsou zřejmé všechny údaje potřebné ke správnému vyhodnocení. Je však logické, že do doby, než byla instalována bytová stanice, nebylo možno dodávat teplo a nemělo by tedy být ani účtováno. Případné reklamace je však nutno uplatnit do data uvedeného na vyúčtování, většinou do 21 dnů po obdržení dokladu.
Jedná se zřejmě o novostavbu bytového domu postavenou dle schválené projektové dokumentace, jejíž součástí byly pravděpodobně i zmíněné bytové stanice. Bylo by jistě velmi obtížné na daném stavu něco měnit. Nově byla vyhláška č. 372/2001 Sb., o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům nahrazena od 1.1. 2016 vyhláškou č. 269/2015 Sb. Pro podrobnější vysvětlení je možno s podklady navštívit nejbližší poradnu EKIS.

S pozdravem
Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice