Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.9.16 / dotaz č. 73111
Letos na jaře jsem si nechal zateplit střechu rodinného domu chytrou pěnou o síle 16 cm. Agent firmy mi tvrdil, že v tomto případě nemám nárok na dotaci z programu "Nová zelená úsporám". Nárok údajně vzniká až izolací silnou minimálně 26 cm. Mně se to ale nezdá, protože je tato izolace velmi kvalitní i jen v 16 cm síle. Má agent pravdu, nebo má smysl žádat o dotaci i v případě izolace jen 16 cm?
Vážený pane,
na váš dotaz nelze tak jednoduše odpovědět, bez znalosti všech souvislostí, protože posuzování energetických vlastností budov se zabývá komplexně celkovým chováním každé konkrétní budovy. Neznám ani o jakou budovu jde ani kde se nachází, neznám celou skladbu stropu. Proto asi ani agent firmy bez podrobných výpočtů nemůže odhadnout, jak silná by dodatečná izolace ve střešním plášti měla být.
Izolace silná 260 mm se obvykle dává do střešního prostoru, pokud jde o klasickou izolaci. Váš odkaz na „chytrou pěnu“ však neříká ještě nic o tepelně izolačních vlastnostech tohoto poměrně nového materiálu. Pokud by se jednalo o polyuretanovou pěnu, ta má vlastnosti mnohem lepší než klasická vata, a mohla by stačit i vrstva nižší.
Důležité je proto zjistit si nejdříve tzv. deklarovaný součinitel tepelné vodivosti izolačního materiálu (jednotkou je W/m2,K). Tepelný odpor konstrukce je potom tím větší, čím je tento součinitel prostupu tepla menší. Pro pěnový polystyren se udává 0,032.
Ale ani splněním těchto hodnot ještě není vyhráno. Je nutné vyhodnotit chování celého systému a celé budovy, a to před rekonstrukcí a po ní. Důležitým ukazatelem je mj. procentní snížení vypočtené měrné roční potřeby tepla na vytápění oproti stavu před realizací vlastního opatření. Takový odborný posudek může sestavit pouze proškolený energetický specialista. Podle výsledků potom doporučí, na kterou podoblast podpory v programu NZÚ byste měli nebo neměli nárok.
Odpovídá:  Ing., Arch., CSc. Stanislav Kovář* - EKIS Rudolfov tisk