Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.10.16 / dotaz č. 74995
Dobrý den,
potřeboval bych poradit s dodatečným zateplením cihly Porotherm 44 Eko Plus.
Setkal jsem se s poměrně velkým množstvím rozdílných názorů :
1 - již dodatečně nezateplovat.
2 - zateplit minimálně 10-12 bílého EPS 70
2 - zateplit minimálně 8cm-10cm šedého EPS.
3 - zateplit baumit open minimálně 8cm.
4 - zateplit minerální vatou(cena)

Zajímal by mě váš názor na tuto věc.Co si myslíte,že by bylo nejvhodnější,hlavně s ohledem na rosný bod ve zdivu?Co si myslíte o paropropustném systému Baumit open(Nyní se nabízí za cenu běžného EPS)?
Pokud by byla stejná cena zateplení baumit open vs šedý EPS jaký by jste zvolil?

Předem Děkuji.
Hezký den.
Dotaz je velmi obecný, nejsou známé další ovlivňující části, např.:
- typ a stav oken a jejicgh funkční napojení na konstrukci
- stáří konstrukce a způsob provozu objektu - jestli je to vytápěný protor rodinného domu, který je vhodně větrán (např. systémem řízeného větrání s rekuperací tepla); nebo temperovaný prostor atd.
V každém případě je dodatečné zateplení potřeba provést tak, aby bylo tzv. nadčacové. Tedy neorientovat se na minimální technické požadavky dle stávajících předpisů (které se stále posunují), ale projít investici z pohledu přínosů. Zvýšení tl. tepelného izolacntu je jen malá část z celkových nákladů (lešení atd). Je také nutné mít rozmyšlené prováděcí detaily a návaznost na další konstrukce, kde nesmí být zněmožňeno další pokračování zateplení nebo zlepšení dalších konstrukcí.
K jádru dotazů - názorů je hodně, ostatně jste je popsal ve vašich bodech. Technicky:
Nezateplená stěna U konstrukce 0,24; se 12 cm "bílého EPS" nebo 10 cm šedého cca 0,138 (baumit - odpovídá bílému EPS), minerální vata - zde záleží na parametru MW - můžeme se pohybovat v podobných číslech.
Bez znalosti navazujících konstrukcí a typu - tl. izolace "bílého" EPS bych navrhoval kolem 150 mm (nebo ekvivalen šedého - tedy cca více než 120 mm). Šedý - pozor na realizaci - vliv slunečního záření na tmavé ploše EPS - zvýšení objemu a násldné stažení v noci = vznik mezer mezi panely = musí se zajsitit stínní např. plachtou.
Rosný bod - nelze říct bez znalostí a informací vnitřního prostředí. Obecně - vyšší tl. izolace posouvá bod kondenzace do roviny zatepelní a není tedy komplikace.
Děrovaný EPS (BAUMIT OPEN) - v mnoha případech není nutné o něm uvažovat. Je vhodný pro konkrétní specifické případy, např. při vlhkém zdivu díky vlhkosti z podloží apod.

Odpovídá:  Martin Jindrák* - EKIS Vysoké Mýto Czechia-Moravia tisk