Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.12.16 / dotaz č. 76370
Dobrý den,

řešíme způsob vytápění novostavby.
Nízkopodlažní domek, rozloha cca 200 m2 včetně dvojgaráže.

Naše představa:
tepelné čerpadlo vzduch-voda
vytápění v podlaze
v obývacím pokoji krbová kamna
na střeše solární kolektory spíš na ohřev teplé vody (sprchování, v budoucnu i bazénu)

Námi oslovená firma dává přednost kombinaci topení v podlaze a ve zdi/stěně
nedoporučuje radiátory

Jak by mělo podle Vás vypadat provozně nejvýhodnější řešení co se týče čerpadla (druh) a rozvodu tepla po domě.

Projekt stavby zatím není hotový, půdorys však ano, pokud budete chtít bližší informace nebo něco upřesnit kontaktujte mě. Děkuji

(Oslovuji i Vaše kolegy z oboru, protože jak jsem zjistil co člověk to názor tak chci mít více pohledů.)
Hezký den,

dá se předpokládat, že Váš dům bude mít tepelnou ztrátu do 10 kW a tak bude samozřejmě využití OZE vhodným doplňkem základního zdroje tepla. Tepelné čerpadlo v kombinaci s termickým slunečním systémem je jistě vhodné. Dobře to má zvládnuto např. firma Rotex (DAIKIN), která nabízí hybridní tepelná čerpadla vzduch-voda (v kombinaci se slunečními termickými kolektory a nádrží ROTEX) o výkonech pro Vaše použití (6, 8, 9, 11 kW).

Co se týká volby mít, či nemít klasická otopná tělesa, je třeba si uvědomit, že v přechodném období budete muset rychle dům ráno vytopit. Odpoledne bude však již teplo a není nutné mít setrvačnost otopné plochy, jak to je právě u podlahového vytápění. Také sluneční zisky jsou minimálně u podlahového vytápění využívány, neboť nereaguje tak pružně na změny teploty a má dlouhou setrvačnost.

Bude záležet na poměru prosklených ploch k plochám plných konstrukcí, zda bude stačit pouze podlahové vytápění k pokrytí tepelných ztrát jednotlivých vytápěných místností, nebo bude nutno dodat další zdroj tepla (například krbová kamna na dřevo nebo pelety.

Ohřev užitkové vody Vám téměř celoročně zajistí solární termický systém, jak správně uvažujete. Důležité je uspořádání místností v domě s ohledem na rozvody tepla a teplé užitkové vody a také na orientaci na světové strany. Pokud budete chtít, můžete mi zaslat půdorys domu, abych se mohl k tomu vyjádřit.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm
Téma:  Vytápění
tisk