Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.12.16 / dotaz č. 76467
Dobrý den,

plánujeme stavbu nízkoenergetického rodinného domu a zvažujeme typ vytápění, líbí se nám elektrické topné rohože, nevíme ale, zda je tento systém výhodnější než-li teplovodní a nebo zda k tomuto ještě skombinovat klasický radiátor. Případný kotel budeme plánujem mít elektrický. Co byste nám doporučili. Děkuji
Dobrý den,

v případě elektrického podlahového vytápění a elektrického tepelného zdroje pro přípravu teplé vody budete mít problém splnit požadavky na neobnovitelné primární energie, u který se posuzuje dopad energinositelů na životní prostředí. V případě elektrické energie jako energonositele je dopad na životní prostředí podstatně horší než u jiných energií.

Pro splnění požadavků na neobnovitelné primární energie byste musel uvažovat s instalací obnovitelného zdroje energie. Ve Vašem případě mohu doporučit instalaci malé fotovoltaické elektrárny. Další možností je pořídit malé tepelné čerpadlo pro přípravu teplé vody místo elektrokotle, případně uvažovat se solárními termickými kolektory pro podporu přípravy teplé vody. Nutný celkový výkon obnovitelných zdrojů energie lze určit na základě projektové dokumentace a energického hodnocení stavby.

Elektrické vytápění ovšem může být na pořízení ekonomicky výhodnější než u teplovodního vytápění. U elektrické vytápění je poté také menší šance na poškození systému během instalace a během užívání.

Pokud budete uvažovat o teplovodní podlahové vytápění. Doporučuji Vám pořízení tepelného čerpadla jako primárního tepelného zdroje pro vytápění a přípravu tepelné vody. V tomto případě Vám bude hodnota primární neobnovitelné energie vycházet lépe, než v případě elektrického vytápění a přípravy tepelné vody. Také můžete získat lepší platební tarif od distributorů elektrické energie. V případě použití tepelného čerpadla, případně plynového kotle splníte požadavek na neobnovitelné primární energie i bez uvažování dalších obnovitelných zdrojů energie (fotovoltaika, fototermika)

Podlahové vytápění oproti standardním stěnovým otopným tělesům Vám mohu doporučit z důvodů lepšího vlivu na lidský organismus.
Odpovídá:  Ing. Marcela Šafářová* - EKIS Bystřice pod Hostýnem DEK tisk