Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.12.16 / dotaz č. 76580
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda máte zkušenost s instalací tepelného čerpadla do panelového domu. Jedná se o dům jednovchodový, samostatně stojící 7 np.
Jaké jsou možnosti, případně finanční nástin abychom měli alespoň představu.
Děkuji
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Patrně se jedná o problém odpojení od centrálního zásobování teplem a jeho nahrazení vlastním zdrojem tepla. Takováto změna je posuzována jako změna dokončené stavby a vyžaduje stavební řízení. Kromě jiného bude tedy nutná i projektová dokumentace zpracovaná autorizovanou osobou a v rozsahu daném vyhláškou 499/2006 Sb. Průkaz energetické náročnosti stavební úřad obvykle v tomto případě nevyžaduje, ale pokud skutečně dojde k popisované změně, bude průkaz nutno, pokud již existuje, přepracovat z důvodu, že nebude odpovídat realitě.
Na odpojení od CZT máte jistě právo, ale počítejte s tím, že distributor tepla bude požadovat úhradu nákladů spojených s odpojením.
Jediným důvodem, proč obyvatelé domů uvažují o odpojení, je cena tepla.
Je třeba dobře zvážit všechny s tím spojené náklady, provozní i investiční, aby porovnání bylo spravedlivé. Zjednodušeně řečeno, teplárně zaplatíte za teplo dodané na patu domu a víc vás, co se týká zdroje, nemusí zajímat. V případě tepelného čerpadla nestačí uvažovat jen platby za spotřebovanou elektřinu, ale i vstupní investici, diskontní sazbu, servis, opravy a revize, tedy porovnat, jako by někdo jiný za vás tepelné čerpadlo koupil, naistaloval a provozoval včetně plateb za energii a služby s tím spojené a vám účtoval opět jen teplo, nebo ještě lépe garantoval tepotu v domě. Zkuste takto oslovit firmy, které vám budou nabízet prodej a montáž tepelného čerpadla.
Protože vám nejspíš nepatří okolní pozemky a ani nejsou tak veliké, abyste zde mohli položit velkoplošný podzemní kolektor, nebo provést několik stometrových vrtů, zbývá provedení tepelného čerpadla vzduch – voda. Vzhledem k výšce domu se nebude umísťovat na střechu, ale nejspíš vedle domu, nebo uvnitř suterénu. Projektant musí vyřešit problémy s hlukem, vibracemi a elektrickou přípojkou. Životnost tepelného čerpadla vzduch voda bude kolem 15 let a nejspíš budou 2 až 3 kusy. Prvotní investiční náklad může být do 50 tis. na jeden byt.
Co může být největší problém, je samotný dům. Aby mohl být vytápěn tepelným čerpadlem, musí být důkladně zateplen, aby stávající otopná soustava byla schopna vytopit dům na požadovanou teplotu již při teplotě přiváděné vody 50 °C.