Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.12.16 / dotaz č. 76648
Dobrý den, velice by mě zajímalo, jak lze chápat projekty, které nabízejí finanční výhody při odběru el.energie. V naší obci je do konce roku vydána výzva k občanům na projekt Obec občanům /Energetická soutěž), uvedená firma je Terra Group, s předpokládanou roční úsporu cca 5000,-Kč.
Je to důvěryhodné?
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Na webových stránkách společnosti, kterou uvádíte, jsou poměrně podrobně k dispozici veškeré údaje. Principem úpory je možnost formou společné aukce pro větší skupinu odběratelů získat výhodnější cenu za nákup elektrické energie. Celková cena elektrické energie je složena z více složek, dvě hlavní jsou cena za dodávku a pak cena za distribuci. Při nákupu ovlivníte tu první, distribuční cena související s rozvody je daná.
Roční úspora pak vychází z porovnání ceny původní a nově dojednané a samozřejmě nelze dopředu slíbit, že to bude pro každou domácnost zmíněných pět tisíc korun. Obecně jsou zatím zkušenosti takové, že úspory dosáhnout lze. Ceny na trhu jsou zatím relativně nízké. Cena bývá fixována 2 roky. Pak se samozřejmě může změnit, takže je třeba při uzavírání nové smlouvy dobře prostudovat podmínky odstoupení od smlouvy s takto vybraným dodavatelem. Neboť všichni mají stávající smlouvu možná u různých dodavatelů, je nutno znát i podmínky rozvázání smlouvy s tím stávajícím, kde to může být vázáno na jakési „penále“. Pomoc občanům by měla určitě poskytovat obec, je to de facto na ni vázáno jako koordinátora. O reálné funkci služby se nejlépe přesvědčíte získáním referencí v obcích, které do projektu vstoupily.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Elektřina
tisk