Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.1.17 / dotaz č. 76853
Dobrý den,žijeme ve 30 let starém panelovém domě (samostatně stojící, 12 pater po 7 bytech), který byl před 8 lety (nepříliš kvalitně) zateplen. Dům je vytápěn dálkovým teplem, na patě domu byl instalován výměník (směšovací uzel), kam je přiváděna voda z teplárny. Tato voda je mísena s vracející se vodou a pumpována do rozvodu topné soustavy domu. Chápu, že bez konkrétních údajů nelze říct spolehlivá přesná čísla, a proto Vás prosím o informaci, jaká nastavení pro teplotu otopové vody jsou v podobných domech obvykle používána (maximální a minimální teplota otopové vody ve výměníku, podle níž se řídí dočerpávání vody přiváděné teplárnou). Jaké máte zkušenosti s regulaci měnící teplotu otopové vody podle aktuálních venkovních teplot bez ohledu na teplotu vody z teplárny ve srovnání s fixním nastavením?
Dobrý den, v dnešní době většina dodavatelů tepla sama reguluje teplotu topné vody podle venkovní teploty (tzv. ekvitermní regulace), která vstupuje do objektu. Je to důvodu snižení teplených ztrát v systému. Co je to ekvitermní regulace teploty? Ekvitermní regulace teploty spočívá v nastavení teploty topné vody (regulací zdroje tepla (např. výměníku)) na základě venkovní teploty. Při nižší venkovní teplotě je požadována vyšší teplota dodávané topné vody, aby došlo k rovnováze mezi dodaným teplem a tepelnými ztrátami objektu a teplota v objektu tak zůstala konstantní.
Pro daný objekt lze stanovit soustavu tzv. ekvitermních křivek (také "topné křivky"), které popisují vzájemnou závislost teploty topné vody, objektu a venkovní teploty. Na základě požadované teploty v objektu lze zvolit určitou křivku a podle venkovní teploty regulovat teplotu topné vody. Soustava topných křivek se stanovuje na základě požadované teploty v objektu (např. pro požadovanou teplotu 21°C), tepelně-izolačních vlastností objektu a znalosti nejnižší venkovní teploty, která byla v dané oblasti kdy dosažena. Podle ekvitermní křivky se nastavuje pro požadovanou prostorovou teplotu a aktuální venkovní teplotu odpovídající teplota topné vody. Vypočtené teploty topné vody je dosahováno, ve vašem případě, na vstupu do objektu pomocí směšovací stanice.
Např. pro požadovanou teplotu v objektu 21°C při venkovní teplotě -12°C je teplota topné vody 80°C. V závislosti na venkovní teplotě se tedy teplota topné vody pohybuje od cca 40°C do 85°C. Skutečná teplota topné vody vstupující do topného systému je závislá na tepelně-izolačních vlastnostech objektu, venkovní teplotě a požadované vnitřní teplotě.
Pokud je teplota topné vody z teplárny konstantní a na objektu máte výměníkovou stanici, která je regulována podle ekvitermu, pak oproti fixnímu nastavení např. nedochází k přetápění objektu.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros
Téma:  Vytápění
tisk